Damvereniging VBI kampioen van Nederland!

door Joop Hendriksen

Na de winst op Van Stigt Thans in de vorige ronde stond voor Damvereniging VBI de deur wagenwijd open voor het 15e nationaal kampioenschap. Daarvoor  was er nog slechts één gelijk spel in de laatste twee rondes nodig. Maar de Friezen mochten niet onderschat worden. Dat bleek ook tijdens de wedstrijd want de tegenstanders waren allerminst van plan om een cadeautje weg te geven.

Foto: Fons Sluiter (c)

Wouter Ludwig probeerde een aanval op te zetten. Zijn tegenstander kon dat uiteindelijk goed opvangen met remise als resultaat. Iets soortgelijks gebeurde bij Fred de Koning. Ook hier kwam een remise uit de bus. Jos Stokkel stond er goed voor maar het leek mis te gaan toen hij een schijf kwijt raakte. Uiteindelijk sleepte hij toch de remise binnen.

Jasper Lemmen had aanvankelijk wel het betere van het spel maar in het middenspel kwam hij niet verder. Alexander Baljakin had wel wat kansen maar zijn sterke tegenstander ging succesvol op remise uit. Toine Brouwers verdedigde zich uitstekend tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma en kwam tot een gelijkwaardige remise. Odin Mol kwam zwaar in de problemen en moest zich sterk verdedigen. Uiteindelijk haalde hij de  remise binnen.

Na acht partijen was de stand dus nog steeds gelijk. Guntis Valneris had in het begin enig voordeel. Hij bouwde dat steeds verder uit. Zijn laatste sterke aanval werd zijn tegenstander fataal. Johan Krajenbrink speelde geen geweldige partij. Het kabbelde door naar een gelijkwaardige remise. Gérard Jansen had wel enig voordeel maar uiteindelijk bleef alles binnen de grenzen.

Met een 11-9 zege haalde DVVBI het kampioenschap binnen.