Damvereniging VBI loopt DVSB onder de voet

In de tweede ronde wist Damvereniging VBI gedecideerd te winnen van DVSB: 5-15.

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Verslag door Joop Hendriksen

Na een teleurstellend begin in de KNDB competitie liet Damvereniging VBI in de tweede ronde haar werkelijke klasse zien. DVSB uit Soest/Baarn werd volledig overklast. Mager excuus is dat de tegenstanders met twee invallers speelden, maar de superioriteit van de Huissenaren was overduidelijk: uiteindelijk kwam er een 15-5 overwinning op het scorebord.
080927dvsb_vbi1.jpg
De eerste uitslag werd neergezet door Johan Krajenbrink, die in een rustige en gelijkwaardige partij remiseerde met Johan Wiering. Peter Hoogteijling trof in de Luc Baya een geduchte opponent. De partij bleef geheel in evenwicht. Toen barstte het Huissense geweld los met vier overwinningen op rij. Pim Meurs speelde een sterk positioneel spel tegen Harry Clasquin, waarbij de kansen uiteindelijk als vanzelf kwamen. Gérard Jansen walste over zijn tegenstander Wim Bor heen, die halverwege de partij al het spoor bijster was. Joris Ketelaars had geen enkel verweer tegen Alexander Baljakin; het ratingverschil van 600 punten was gewoon te groot. Joost Hendriksen kwam opnieuw sterk in beeld. Tegen de ervaren Waldo Aliar wist hij positioneel voordeel op te bouwen. Toen zijn tegenstander in een lichte combinatie liep was het feit beslecht.
Jasper Lemmen scoorde het winnende punt toen hij in een klassieke partij een gelijkwaardige remise overeenkwam met routinier Cock van Leeuwen. Guntis Valneris had al vroeg voordeel tegen zijn taaie tegenstander Andrew Tjon a Ong. Die spartelde lang tegen, maar nadat Guntis hem in de tijdnoodfase trakteerde op een 4 om 4 combinatie met doorbraak naar dam kon hij de boeken sluiten. Toen resteerden nog de partijen tegen de twee Wit-Russische grootmeesters van DVSB. Geert van Aalten had ingezet op remise. Hij kwam tegen Evgueni Vatoetin wel onder enige druk te staan, maar kon toch redelijk gemakkelijk het beoogde punt scoren. Invaller Geert Berends speelde een goede partij tegen Alexander Boulatov. Hij verdedigde prima en bereikte veilig de remisehaven.