Er zit muziek in de problematiek

door Leen de Rooij

Mijn jongste dochter maakte er vaak een spelletje van. Ze zette de klassieke radiozender aan en vroeg na enkele ogenblikken: "Oom Piet, weet u van wie deze muziek is?" De ogen van Piet Jongeneelen begonnen te schitteren en hij zei: "Meisje, dat is de Aufforderung zum Tanz van Carl Maria von Weber". En dan vertelde hij waar hij de muziek het eerst had gehoord, of hoe zijn vader hem in zijn jeugd had meegenomen naar het concertgebouw in Antwerpen.

Ik was jaloers op Piets jeugd. Als bij ons thuis de radionieuwsdienst was afgelopen en de eerste muziekklanken de huiskamer binnenkwamen, riep mijn vader: "Zet uit die rotzooi!" Het maakte niet uit of het populair of klassiek was: bij ons thuis werd er alleen geluisterd naar kerkmuziek.

"Maar pa", zei ik op een dag, "dit is de Matthäus Passion". "Dan moet hij zeker uit", zei pa, "want hoe haalt iemand het in zijn hoofd om de rol van Gods Zoon te spelen".

Zo bleef ik lang verstoken van veel muzikaal genot.

Toen ik, pas in mijn puberteit, muziek van Mozart hoorde, ging er een wereld voor mij open. Nooit heb ik getaald naar popmuziek.

Piet Jongeneelen herkende vrijwel alle klassieke muziek. Hij was een kenner, maar in de wereld van de damproblematiek is hij niet de enige. In de loop der jaren is het me opgevallen hoeveel damproblemisten liefhebbers zijn van klassieke muziek.

Er zitten uitvoerende musici tussen. Theo van Prooijen, Hans Alderliesten en Jaap de Wit zijn (waren) organist. De laatste heeft zijn conservatoriumopleiding met goed gevolg afgemaakt. De Oekraïense problemist Sergei Yushkevitch is bekend als concertpianist. Ooit was hij deelnemer aan het Koningin Elisabethconcours in Brussel. Bij mijn bezoeken aan Max Douwes, Wendel Kruijswijk en Aart de Zwart spraken we vaak meer over klassieke muziek dan over damproblematiek. Zij bleken niet alleen liefhebbers, maar echte kenners te zijn.

Zie:
Pennings en Haydn
Scheijen en Vivaldi
De Zwart en Bach
Stuurman en Händel
Van der Stoep en Mozart
Douwes en Beethoven

Er zullen problemisten zijn die hun naam in dit overzicht missen.

Als u Willem (Schubert) Lente heet, of Dirk (Mendelssohn) de Ruiter, Hein(Liszt) Wilsens, of Ardjan (Paganini) de Jong, dan mag u teleurgesteld zijn.

Anders moet ik u aanraden een cd met uw mooiste klassieke muziek op te zetten.