Damvereniging VBI naar halve finale KNDB-beker

Persbericht KNDB door Anton Janssen

Huissen – De Ereklasseteams Van Stigt Thans, Orfam Telecom Twente en DV VBI plaatsten zich voor de halve finale van de KNDB-beker 2009.

Van Stigt Thans schakelde Damlust Gouda met 7-1 uit. De landskampioen, die 4-4 speelde in ronde 1 en 2 en via barrages (sneldammen) doorging, had dit keer geen barrage nodig. Ron Heusdens (tegen Erik Hoogendoorn), Sven Winkel (tegen André Venema) en Michiel Kloosterziel (tegen Teun van de Krol) zetten de Schiedammers op een veilige 6-0 voorsprong. Erno Prosman deelde de punten. De troef van de Goudse formatie bereikte in het prestigeduel tegen Jeroen van den Akker groot voordeel. Van den Akker behield het overzicht en haalde ploeterend de remisehaven.

Orfam Telecom Twente zette Dammers Uit Oost op verlies: 5-3. De eerste drie uitslagen waren puntendelingen: Gabriël Heerema tegen DUO-speler Friso Fennema, Jos Stokkel tegen Henk Grotenhuis ten Harkel en Rik Keurentjes tegen Gerrit Wassink. Alle ogen waren toen gericht op bord 1 waar Vadim Virny, na een spannende tijdnoodfase, NK-finalist Jochem Zweerink in het eindspel met lege handen liet.

Ondanks zijn schaarse bedenktijd (ongeveer 1 minuut voor 16 zetten) voerde Grotenhuis een spectaculaire rondslag naar dam uit. De na afname van de dubbeldekker overblijvende stand bleek remise.

DV VBI stuitte ‘cupfighter’ Ons Genoegen: 6-2. Geert van Aalten klopte de als altijd principieel spelende Alfons Ottink. Jasper Lemmen haalde tegen Jan Jacobs het maximale rendement uit een opsluiting. Bij de 4-0 stand kwamen de Utrechters Bart de Vos (tegen Alexander Baljakin) en Arne van Mourik (tegen Joost Hendriksen) op remise uit.

Beroepszaak

De vierde halve finalist is nog niet bekend. Het Noorden tekende beroep aan tegen de uitspraak van de Protestcommissie over de uitslag in ronde 2 tussen SNA en Het Noorden aan bord 2. De beslissing van de Commissie van Beroep wordt komende week verwacht. Constant Charlois speelt komende zaterdag tegen SNA of tegen Het Noorden.

Het resultaat van de loting voor de halve finales op zaterdag 20 juni in ’t Koelhuis in Huissen:
Van Stigt Thans – winnaar wedstrijd Constant Charlois tegen SNA of Het Noorden
Orfam Telecom Twente – DV VBI Huissen