Damvereniging VBI verovert KNDB-Beker

In het Huissense Koelhuis werd zaterdag de finale verspeeld van de KNDB-beker. Damvereniging VBI had in eerdere rondes  overwinningen gescoord tegen Huizum (5-3), Zaanstreek (8-0), Ons genoegen Utrecht (6-2) en de vorige week tegen de nummer vier van de clubcompetitie Orfam Telecom Twente (5-3). In de finale moest  worden aangetreden tegen aartsrivaal en nationaal clubkampioen Van Stigt Thans. Wat in de clubcompetitie op het nippertje niet lukte, ging deze keer beter. In een spannende finale wist Damvereniging VBI aartsrivaal Van Stigt Thans uit Schiedam op de knieën te dwingen.

090627kndbbeker.jpg

Nationaal kampioen Alexander Baljakin begon tegen meervoudig Europees en nationaal kampioen Rob Clerc net een voorspelbare remise. Gérard Jansen zette de Huissenaren op voorsprong  door tegen de runner-up in het laatste NK Ron Heusdens eerst schijfwinst en daarna de hele partij te pakken. De Schiedammers counterden sterk doordat Johan Krajenbrink zijn aanval zag stranden in een omsingeling door collega internationaal grootmester Jeroen van den Akker. Jasper Lemmen leek  Damvereniging VBI aan de winst te helpen. Hij bouwde een krachtig positiespel op tegen de Nederlandse sneldamkampioen Sven Winkel maar die wist naar bijna zes uur spelen de veilige haven te bereiken.
Het 4-4 gelijke spel betekende dat een barrage in sneldamtempo nodig was. Gérard Jansen ontpopte zich als de matchwinner door  Ron Heusdens voor de tweede keer met overmacht aan de kant te zetten. In de overige partijen werden de punten gedeeld.

Met deze bekertitel zet Damvereniging VBI een kroon op het jubileumjaar vanwege het 75-jarig bestaan. Het nationaal kampioenschap van Alexander Baljakin, het nationaal kampioenschap meisjespupillen van Lisa Aleven en nu dus de nationale beker bezorgden de Huissenaren niet alleen een feestelijk, maar ook sportief succesvol jubileum.

Zie ook: overzicht bekerfinales