Damvereniging VBI organiseert JeurissenJanssen NK pupillen

door Joop Hendriksen

’t Koelhuis in Huissen is deze week het strijdtoneel van het JeurissenJanssen Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen. Pupillen zijn de spelers van 11-13 jaar.

Damvereniging VBI tekent voor de organisatie. JeurissenJanssen Accountants en Belastingadviseurs is hoofd- en naamsponsor van het evenement. Co-sponsoren zijn de gemeente Lingewaard en Cito.

070502fotogemeentenieuws.gifIn feite is dit het tweede jaar in een reeks van drie waarin de Huissense vereniging dit kampioenschap organiseert. Aanleiding daarvoor is vooral het feit, dat de jeugdafdeling van de vereniging een explosieve groei doormaakt. Zes jaar geleden werd de jeugdafdeling opnieuw opgezet. Er zijn veel jeugdspelers bijgekomen en naast de eigen clubtrainers is er  een aantal toptrainers ingezet zoals Alexander Baljakin, Alex Mathijsen en Johan Krajenbrink. De resultaten blijven dan ook niet uit. Dit jaar heeft Lotte Aleven zich geplaatst voor deze finale. Intussen zijn er ook twee Huissense spelers die zich hebben geplaatst voor de finale van het NK welpen, de leeftijdsgroep die jonger is dan de pupillen. Daarin spelen  Sil Spieard en Lisa Aleven. Er zijn ook nog twee Huissenaren actief in de halve finale aspiranten, de iets oudere leeftijdsgroep. Daarin maken Bas van Engelen en Willem Hoek nog kans op een finaleplaats. Om de ontwikkelingsmogelijkheden van de Huissense en regionale jeugd nog verder te verbeteren is twee jaar geleden het Damcollege Oost-Betuwe opgericht, waarin ook jonge talenten uit Lingewaard en de omgeving zich verder kunnen ontwikkelen.
Het JeurissenJanssen NK pupillen wordt gespeeld van 1 tot en met 5 mei in ’t Koelhuis. De opening en de eerste ronde zijn op dinsdag 1 mei. Daar doet burgemeester H. de Vries van Lingewaard de openingszet aan het bord van Lotte Aleven. Op woensdag, donderdag en vrijdag is er steeds om 10.00 uur en 14.00 uur een ronde. Op vrijdag 5 mei om 10 uur wordt de laatste ronde gespeeld. Dan zijn er vanaf 11 uur demonstraties door Johan Krajenbrink en Alex Mathijsen. Om 14.30 vindt de prijsuitreiking plaats in aanwezigheid van de toernooisponsor, wethouder Joosten van de gemeente Lingewaard en de voorzitter van de KNDB, de heer Haitze Meurs, die tevens het evenement zal afsluiten. Alle onderdelen van het kampioenschap zijn voor iedereen gratis toegankelijk en belangstellenden zijn van harte welkom.