Damvereniging VBI stunt met winst op landskampioen Schiedam

Door Anton Janssen

HUISSEN – De Huissense dammers hadden een voortvarende start van de competitie op het hoogste clubniveau. De Ereklasser uit de Betuwe kwam tegen Schiedam geen moment in gevaar en klopte de regerend landskampioen: 11-9. Een aardiger opsteker voor dammend Huissen.

DV Huissen-Schiedam 11-9

De winstpartijen van Alex Mathijsen en Alexander Baljakin waren een solide basis voor de stunt op de eerste competitiedag. De Schiedammers deden iets terug aan het bord van Theo Berends waar Sven Winkel de winst naar zich toe trok.

Teamleider Geert van Aalten: "Vooraf had ik er een hard hoofd in. Het ging echter vrij gemakkelijk. De 11-9 uitslag was een magere afspiegeling van het krachtsverschil deze middag in ’t Koelhuis. Bij ons stonden Gérard Jansen en Johan Krajenbrink erg kansrijk. Ook Joost Hendriksen had prima spel. Of wij onze prognose voor dit seizoen al bijstellen? Dat is wel erg vroeg. Ik wil Schiedam citeren: Wij hebben de slag verloren, de oorlog nog niet. De competitie duurt nog lang maar de winst op de landskampioen hebben we vast op zak."

De Huissense dammers hadden zaterdagmiddag een zwakke start. Theo Berends tastte tegen Winkel mis en ging verlies tegemoet. Intussen had Van Aalten met Rob Clerc de punten gedeeld. De captain: "Ik ging zitten voor een punt. De partij verliep gelijkwaardig. Rob is voor mij geen angstgegner meer." Wat Guntis Valneris en Alexander Schwarzman ook probeerden, ook hun uitslag was voorspelbaar: remise.

De comeback van Geert Berends leverde ook een remise op. In de eindfase had tegenstander Frits Luteyn weliswaar een schijfje meer maar de Huissenaar had ruime compensatie. Fred de Koning trof aan bord 1 oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg. De voor Huissen debuterende De Koning haalde een keurige gelijkwaardige remise.

Mathijsen produceerde de gelijkmaker. Zijn overbuurman Anton van Berkel, de man van het recente wereldrecord simultaandammen, speelde zwak. Mathijsen wachtte slim zijn kans af en kreeg die toen de stellingen op het bord vast liepen. Tussenstand 6-6. Joost Hendriksen kwam tegen de Fransman Arnaud Cordier op remise uit.

De posities van Gérard Jansen en van Johan Krajenbrink tegen Peter van der Stap en denksportcoryfee Ron Heusdens waren voordelig. De winst kwam niet van hun borden maar van dat van Baljakin. De vroegere Wit-Rus had tegen Dirk van Schaik junior tempovoordeel. De Schiedammer wilde het klassieke spelbeeld verbreken.

Dat brak hem op want Baljakin verraste hem met een geintje dat de Huissense speler een gezonde plusschijf opleverde. Voor Alexander was die een uitgangspunt voor een winnend afspel en de 12-8 overwinning voor zijn ploeg.

DAMMEN Uitslagen Nationale Competitie

DV Huissen-Schiedam 11-9: bord 1 Fred de Koning-Anatoli Gantwarg 1-1, 2 Geert van Aalten-Rob Clerc 1-1, 3 Alex Mathijsen-Anton van Berkel 2-0, 4 Guntis Vlaneris-Alexander Schwarzman 1-1, 5 Theo Berends-Sven Winkel 0-2, 6 Joost Hendriksen-Arnaud Cordier 1-1, 7 Johan Krajenbrink-Ron Heusdens 1-1, 8 Geert Berends-Frits Luteyn 1-1, 9 Alexander Baljakin-Dirk van Schaik junior 2-0 en 10 Gérard Jansen-Peter van der Stap 1-1.

Damvereniging VBI verslaat landskampioen Van Stigt Thans

door Joost Hendriksen 

In de eerste ronde moest de ploeg uit Huissen meteen aantreden tegen de huizenhoge favoriet voor het kampioenschap. De ploeg uit Schiedam had zich ook nog eens versterkt afgelopen zomer met Sven Winkel.

Het Huissense tiental kende een aantal mutaties. Johan Krajenbrink, Fred de Koning en Geert Berends kwamen het eerste team van Damvereniging VBI versterken, maar daar stond tegenover dat Hans Klaassen, Mark en Ferry Kemperman helaas niet meespelen dit seizoen.

Geert van Aalten haalde in een rustige partij het eerste punt binnen tegen meervoudig nationaal kampioen Rob Clerc. Het ging echter mis aan het bord van Theo Berends. Tegen Sven Winkel maakte hij een grote fout en moest meteen opgeven. Guntis Valneris wilde geen risico nemen tegen de gevaarlijke grootmeester Schwarzman en bood remise aan.

Geert Berends stond goed, maar door een foutje kwam hij een schijf achter. Geert had desondanks geen problemen om remise te maken. Fred de Koning speelde goed tegen oud-wereldkampioen Anatoly Gantwarg en haalde verdiend een punt.

Er hing ondanks de achterstand een sensatie in de lucht. De nog spelende Huissenaren stonden namelijk allemaal beter en hier moesten toch minimaal twee overwinningen uit komen.

Alex Mathijsen zorgde voor de gelijkmaker door Anton van Berkel in een onoverzichtelijke stand volledig weg te spelen. Joost Hendriksen moest tegen de meervoudig Franse kampioen Arnaud Cordier. Joost speelde zeer aanvallend en bracht zijn tegenstander in grote problemen, maar met nog 1 seconde op de klok wist Cordier toch nog remise te forceren.

Gérard Jansen kreeg voordeel tegen Peter van der Stap, maar de Schiedammer wist zich juist te verdedigen. Johan Krajenbink leek een droomdebuut te krijgen. Tegen collega grootmeester Ron Heusdens kreeg hij heel groot voordeel. Krajenbrink leek makkelijk te gaan doorbreken, maar kon niet de juiste voortzetting vinden zodat Heusdens met de schrik vrij kwam.

Inmiddels had Alexander Baljakin ook groot voordeel gekregen tegen Dirk van Schaijk jr. Baljakin liet zijn ploeggenoten niet in de steek en pakte de volle buit, waardoor DV VBI de overwinning kreeg die het verdiende: 11-9.