Wencke Standhardt schittert in Reeuwijk

door Leen de Rooij

Een achttal Huissense jeugddammers maakte op 16 september de lange reis naar Reeuwijk om deel te nemen aan het pretentieuze damtoernooi. Voor de vijfde keer organiseerde de actieve plaatselijke damclub een jeugdtoernooi, waaraan ruim 90 dammers deelnamen. Elk jaar behoren Huissense spelers tot de deelnemers. In vorige jaren werden soms klinkende resultaten behaald en dat was dit jaar niet anders. De spelers en speelsters werden zoveel mogelijk naar sterkte ingedeeld, zodat iedereen een kans had op gepaste tegenstand. Alleen voor Lonneke Standhardt viel de loting ongelukkig uit. Zij werd ingedeeld in een te sterke groep en kon niet tot scoren komen.

Verrassend was het eerste optreden van Daymian van Sommeren. De eerstejaars welp stond na drie rondes ongeslagen bovenaan. Na een ongelukkige nederlaag waarbij hij onverwacht werd vastgezet, ging het iets minder. Uiteindelijk eindigde hij toch met 10 punten uit 9 wedstrijden op een mooie vierde plaats.

De sterke, maar soms slordig spelende Gérard Straatman ging ook goed van start. Halverwege het toernooi kreeg hij echter een inzinking en viel hij ver terug. Het kost Gérard moeite om gedurende een heel toernooi geconcentreerd te blijven. Jammer, want in de laatste ronde won hij van de koploper en liet hij zien dat hij tot de sterkste spelers in zijn groep behoorde. Gérard bleef nu steken op een score van 10 uit 10. Zijn zus Elle had een zwakke start. Zij vocht zich sterk terug en won de laatste drie partijen. Daardoor wist ze op de valreep nog een zesde plaats te bemachtigen. Petra Radosavljevic liet zien dat ze veel gevoel voor het damspel heeft. In moeilijke situaties wist ze vaak snel de juiste voortzetting te vinden. Soms speelde  het snelle spel haar parten en vergeet ze zetcontrole toe te passen. Met nog twee rondes te spelen stond Petra op een derde plaats. Onnodig verloor ze echter de laatste twee partijen en zakte ze terug naar de zesde plaats met een score van 13 uit 11. Richard Kempen moest het in de sterkste groep opnemen tegen een aantal ervaren tegenstanders. Hij kon goed meekomen, maar verspeelde door te snel spel een aantal punten. Nu bleef hij steken op 7 uit 9.

Verrassend goed was het optreden van Ronald Neijenhuis. Met secuur spel was hij steeds terug te vinden in de kop van het klassement. Toen de eindstand werd opgemaakt stond hij met 13 uit 9 op een gedeelde tweede plaats. In de barrage werd hij terugverwezen naar de derde plaats, achter twee spelers die kortgeleden hadden meegedaan aan het kampioenschap van Europa.

De heldin van de dag was Wencke Standhardt. In de vierde ronde werd ze door een nederlaag een eind teruggeworpen, maar daarna maakte ze geen fouten neer. Met een prachtige serie van 9 uit 5 nestelde ze zich aan de kop van het klassement. Vooral haar zege in de laatste ronde maakte grote indruk, door de nauwgezette wijze waarop ze haar voordeel in winst omzette. In de barrage om de eerste plaats maakt Wencke het karwei koelbloedig af. Ze won verdient de groepsprijs met een score van 14 uit 9. Wie haar zo bezig ziet tussen haar mannelijke en vrouwelijke leeftijdsgenoten, ziet haar optreden in de komende wedstrijden voor dames met vertrouwen tegemoet.