Damvereniging VBI verliest controle in strijd om landstitel

In de achtste ronde maakte Damvereniging VBI opnieuw een halve misstap. Was het gelijke spel in de ronde daarvoor tegen directe concurrent Witte van Moort nog acceptabel qua uitslag en de gevolgen voor de ranglijst, de 10-10 tegen subtopper Orfam Twente was dat niet.

De Twentenaren hebben een goed team en echt gemakkelijk zou de wedstrijd ook niet worden, zo was de verwachting, maar het scorend vermogen van de Huissenaren zou uiteindelijk de doorslag geven. Dat bleek niet zo te zijn.
Alexander Baljakin en Geert van Aalten wonnen niet van hun sterke tegenstanders en dat was te verwachten. Guntis Valneris bracht de Huissenaren aan de leiding en ook dat was volgens verwachting. Huissenaar in Twentse dienst, Jos Stokkel, herstelde het evenwicht door gedecideerd te winnen van Fred de Koning. Dat veroorzaakte echter nog geen onrust aan Huissense kant, want er waren nog voldoende scoringskansen. Althans op papier, want in de praktijk stokte de puntenmachine.

Pim Meurs bracht Damvereniging VBI wel weer aan de leiding, maar zijn goede voorbeeld kreeg geen navolging. Jasper Lemmen, Gérard Jansen en Johan Krajenbrink zagen geen kans hun tegenstander op de knieën te dwingen. Daardoor werd de druk op Joost Hendriksen erg groot. Te groot uiteindelijk, want na een lang eindspel moest hij berusten in de nederlaag en het team in een onbevredigende puntendeling.
Door de twee verliespunten in twee achtereenvolgende ronden kwamen de grote concurrenten Schiedam en Westerhaar weer langszij. Het resterende programma, dat afgewerkt wordt in januari en februari, is weliswaar iets makkelijker voor de Huissense formatie, maar die heeft het lot niet meer in eigen hand.