Damvereniging VBI verslaat Den Haag

partijanimaties partijanimaties
partijnotaties partijnotaties
De notaties van Mathijsen en Krajenbrink waren niet volledig te ontcijferen…

Voor de tweede competitieronde moest het eerste team van Damvereniging VBI naar het vorig seizoen gepromoveerde DC Den Haag. Op papier een makkelijke tegenstander, maar vooraf was gewaarschuwd voor onderschatting. Uiteindelijk zouden de Huissenaren met 7-13 winnen, maar helemaal gemakkelijk ging het niet.

070929lemmenenbaljakin.gif Na zo’n drie en een half uur spelen kwam er een 0-4 voorsprong op het scorebord. Gérard Janssen won via een mooie combinatie van het jonge talent Robin Vogelaar. Even later volgde Alex Mathijsen (tegen Stefan Stapper, ook al een jong Haags talent) die met een eenvoudige combinatie de partij uitmaakte. Een wat gelukkige overwinning, want lange tijd had zijn tegenstander het betere spel. Fred de Koning speelde tegen Jeroen Kos een kleurrijke, ingewikkelde partij die in remise eindigde nadat beiden doorbraken naar dam.
In de tijdnoodfase gebeurde iets waar noch de Huissenaren noch de Hagenezen rekening mee hadden gehouden. Alexander Baljakin leed een van zijn zeldzame nederlagen. In razende tijdnood zag Alexander tegen Gerard de Groot een winnende voortzetting over het hoofd en even later werd hij het slachtoffer van een slecht functionerende klok. Nadat de Huissense Arnhemmer zijn klok had ingedrukt bleef deze toch doorlopen. Omdat hij dit niet in de gaten had, overschreed Baljakin de bedenktijd zonder het vereiste aantal zetten gedaan te hebben.
De Huissense grootmeesters Geert van Aalten (tegen Patrick Stork) en Guntis Valneris (tegen Wim Bremmer) bereikten niets tegen hun Haagse tegenstrevers en ook Joost Hendriksen (tegen Jaap van Galen) zag geen winstkansen, zodat DC Den Haag kon blijven hopen op een stunt.
Jasper Lemmen maakte aan die hoop een einde door Piet Lodder in het eindspel subtiel te verslaan. In het vijfde speeluur wist Johan Krajenbrink (tegen Fred Ivens) een gecompliceerd eindspel in winst om te zetten. Theo Berends wist net voor 18.00 uur de met een lastige remise tegen Pertap Malahé de eindstand op 7-13 te bepalen.

Defecte klok nekt Baljakin

door Anton Janssen

Maandag, 1 oktober 2007 – DEN HAAG – De dammers van DV Huissen hebben hun Ereklasseduel bij promovendus Den Haag met licht geflatteerde cijfers gewonnen 7 – 13. Het verlies van Alexander Baljakin tengevolge van een defecte klok was een dissonant.

 

Slideshow image
Alexander Baljakin peinst over een zet. Foto: William Hoogteyling.

Het klokincident hield de gemoederen in Den Haag bezig. Teamleider en speler Geert van Aalten was ooggetuige: "Alexander zat in tijdnood, deed een zet en zette zijn klok om. Het uurwerk was defect want het bleef doorlopen", aldus Van Aalten. "Alexander ging rustig zijn notatie bijwerken en de tegenstander wachtte geduldig af totdat de vlag viel. Arbiter Fokkink kon er ook niets mee. Het letten op de klok is een verantwoordelijkheid van de speler. Overigens had Baljakin enkele zetten eerder een winnende slag gemist." Het duel werd door het voorval nog onverwacht spannend.

Huissen nam door winstpartijen van Gérard Jansen (tegen de passieve Robin Vogelaar) en Alex Mathijsen (een zetje tegen de jeugdige Stefan Stapper) een ruime voorsprong.

Fred de Koning peurde een punt uit zijn partij met Jeroen Kos. Na de kloknederlaag van Baljakin waren de bordkansen lang onduidelijk. Enkele winstpartijen voor Huissen kwamen uit het niets. Johan Krajenbrink nam in het eindspel de getruucte Fred Ivens te grazen. De partij leek op remise af te gaan totdat de Huissenaar met zijn dam winnend voordeel haalde.

Van Aalten haalde tegen Patrick Stork groot terreinvoordeel maar zocht vergeefs naar winst. Dat gebeurde ook bij Guntis Valneris. De Let speelde tegen Wim Bremmer principieel maar kon winstplannen na een onnauwkeurigheid in het middenspel vergeten. Ook Joost Hendriksen kwam na een levendig treffen met Jaap van Galen op remise uit.

Jasper Lemmen had tegen Piet Lodder ook terreinvoordeel. De Bemmelnaar hield zijn overbuurman zo onder druk dat deze in tijdnood ging knoeien en een gunstig resultaat kon vergeten. Theo Berends zorgde met zijn puntendeling tegen Pertap Malahé voor de 7-13 eindstand.

Den Haag-DV Huissen 7-13: Fred Ivens-Johan Krajenbrink 0-2, Jaap van Galen-Joost Hendriksen 1-1, Jeroen Kos-Fred de Koning 1-1, Robin Vogelaar-Gérard Jansen 0-2, Stefan Stapper-Alex Mathijsen 0-2, Pertap Malahé-Theo Berends 1-1, Wim Bremmer-Guntis Valneris 1-1, Patrick Stork-Geert van Aalten 1-1, Piet Lodder-Jasper Lemmen 0-2 en Gerard de Groot-Alexander Baljakin 2-0.