Damvereniging VBI verslaat koploper

In de derde ronde won Damvereniging VBI vrij makkelijk van koploper Bart Smit Volendam: 7-13.

Partijnotaties.doc Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Damvereniging VBI alleen aan kop

Na drie ronden in de Ereklasse van de nationale damcompetitie staat Damvereniging VBI waar zij wil staan: aan kop van de ranglijst. Het Huissense team versloeg medekoploper Bart Smit Volendam met ruime cijfers: 7-13.

Bart Smit Volendam was een verrassende aanvoerder van de ranglijst. De Volendammers debuteren dit jaar op het hoogste niveau, maar waren toch niet echt onbekend. Na de promotie naar de Ereklasse versterkte het team zich deze zomer met enkele bekende spelers.
Alexander Baljakin en Guntis Valneris brachten Huissen al vrij snel op een ruime voorsprong. Bart Smit kwam wel weer dichterbij, omdat Fred de Koning het niet kon bolwerken tegen meervoudig NK-finalist Paul Oudshoorn, maar verontrustend was dat niet.. Pim Meurs speelde een grillige partij waarin op een gegeven moment geen winst meer leek te halen. Zijn tegenstander ging echter alsnog in de fout en was de overwinning van Damvereniging VBI eigenlijk al veilig gesteld. Dat was helemaal het geval toen Geert van Aalten zijn matige seizoensstart goed maakte met een strakke overwinning.
Joost Hendriksen scoorde het elfde punt door internationaal grootmeester Jean-Marc Ndjofang knap op remise te houden. Joost stond lange tijd erg goed, maar gezien het teambelang besloot hij niet te proberen het onderste uit de kan te halen. Gérard Jansen liet tenslotte na de langste partij van de dag de vijfde Huissense winstpartij bijschrijven.
Damvereniging VBI lijkt het schip op stoom en op de goede koers te hebben. Het seizoen is echter nog lang.

Uit De Gelderlander

DV Huissen is alleenheerser

door Anton Janssen. maandag 27 oktober 2008 | 02:54 | Laatst bijgewerkt op: maandag 27 oktober 2008 | 12:34

 HUISSEN – DV Huissen gaat sinds zaterdag alleen aan de leiding in de landelijke ereklasse. De Huissense dammers wonnen de topper tegen medekoploper Volendam met 13-7. Het was de eerste nederlaag voor de promovendus. Het nog ongeslagen DV Huissen heeft na drie ronden nu één punt voorsprong op regerend landskampioen Schiedam.

De zege op Volendam kwam voor Huissen makkelijker tot stand dan werd verwacht. de nieuwkomer had zich na de promotie flink versterkt en lijfde enkele dammers uit Amsterdam in. Toch kwam Huissen aan vijf borden tot winst. Drie partijen werden remise en twee duels gingen verloren.

Alexander Baljakin en Guntis Valneris waren als eersten klaar. Baljakin oogde ontspannen bij zijn positioneel treffen met Piet Karregat. Het voordeel ontwikkelde zich naar een zege die lang tevoren in aantocht was. Valneris had weinig moeite met Sijmen Hansen en blikte de Volendammer vakkundig in.

Bij Fred de Koning ging het mis. Paul Oudshoorn is een gevaarlijke speler die het spel goed doorgrondde. Het spel van De Koning liep snel dood. Het was ineens over en uit. Pim Meurs kwam op het winnende pad. Zijn grillig spelende overbuurman Paul Sier nam een verkeerde slagzet. In het verdere verloop bleek Meurs dieper te hebben gerekend. Zijn winst was overtuigend.

Het terreinvoordeel van Johan Krajenbrink tegen Bhiem Ramdien leidde niet tot winnend overwicht: remise. Daarna greep Geert van Aalten de macht. Ook Ramon Sakidin ging naar de rand van het bord. In een 9 om 9 stelling was de stelling van de Huissense teamleider rijp voor winnend afspel. Dat gebeurde met een offer en doorbraak naar dam.

Peter Hoogteijling vervulde zijn opdracht tegen de Litouwer Alexei Domchev met verve: zijn puntendeling kwam niet in gevaar. Theo Berends speelde voor de zieke Jasper Lemmen en stond voor de ondankbare taak Johan Bastiaannet af te stoppen. De Huissenaar kwam onder druk en kon het eindspel, de specialiteit van Bastiaannet, niet redden.

Joost Hendriksen speelde een dijk van een partij tegen grootmeester Jean-Marc Ndjofang. Hendriksen deed niet onder voor de Afrikaan en bereikte een gelijkwaardige remise. Gérard Jansen kreeg tegen Cor Westerveld pas in het late middenspel aanknopingspunten. Er kwam een eindspel op het bord dat lastig te winnen maar ook moeilijk remise te houden is. Jansen lokte met een slim offer en een achterloop winnend voordeel uit. Zijn zege bracht de eindstand in Volendam op 7-13.

Volendam-DV Huissen 7-13: R. Sakidin-G. van Aalten 0-2, P. Oudshoorn-F. de Koning 2-0, P. Karregat-A. Baljakin 0-2, J.M. Ndjofang-J. Hendriksen 1-1, C. Westerveld-G. Jansen 0-2, J. Bastiaannet-Th. Berends 2-0, A. Domchev-P. Hoogteijling 1-1, S. Hansen-G. Valneris 0-2, B. Ramdien-J. Krajenbrink 1-1, P. Sier-P. Meurs 0-2.