Damvereniging VBI zet nieuwe stap naar landskampioenschap

door Joop Hendriksen

In een zinderend gevecht won Damvereniging VBI de titanenstrijd tegen Hijken DTC. Onder het toeziend oog van burgemeester Marianne Schuurmans werd de huidige landskampioen met een 9-11 nederlaag naar huis gestuurd. De voorsprong van de Huissenaren is nu drie punten en dat biedt alle kansen voor een nieuw landskampioenschap.

Gérard Jansen trapte af tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Na een spannend begin slapte de strijd wat af en kwam er uiteindelijk een remise op het bord. Jos Stokkel had een prima partij tegen Wouter Sipma en voegde een probleemloze remise toe. Pepijn van den Brink kon zich met een finesse onder de aanvankelijke druk van Ivan Trofimov uitvechten en uiteindelijk werden de vaandels gestreken.

Yuriy Lagoda ging aanvankelijk goed, maar kon niet tegen de voortdurende druk van regerend wereldkampioen Roel Boomstra op. Een dam halen op het verkeerde veld werd hem uiteindelijk fataal. Joost Hendriksen legde een goede partij op het bord tegen Alexej Domchev, maar die maakte zijn reputatie als remisekoning waar wat tenslotte op een puntendeling uitkwam. Geert van Aalten liet zich niet van de wijs brengen door de bizarre opening van Hans Jansen. Hij hield het allemaal wat op de vlakte en na een schijfoffer in het eindspel werd de vrede getekend.

Fred de Koning kwam in een klassieke partij tegen Wouter Wolff tot enig voordeel maar dat bleek niet voldoende voor de winst.  Johan Krajenbrink kwam niet goed uit de opening tegen Auke Scholma. Hij moest alle zeilen bijzetten om remise te maken. Toen was de stand na acht partijen 7-9 voor Hijken.

Maar bij de Huissenaren zal het venijn in de staart. Alexander Baljakin trakteerde Jacob Okken op een steeds sterker wordende aanval, kreeg twee schijven winst en maakt de partij in stijl af.  Guntis Valneris trof in Jan Ekke de Vries een taaie tegenstander. Hij bleef voortdurend in de aanval en uiteindelijk was het klassenverschil bepalend voor de partijwinst.