Daverende overwinning derde team in laatste ronde

door Leen de Rooij

In de laatste wedstrijd van het damseizoen kwam Damvereniging VBI 3 voor het eerst zonder invallers achter de borden. Het werd meteen een groot succes. Lotte Aleven, die sinds lange tijd weer present kon zijn, kreeg de punten cadeau. Zij had geen tegenstander. Door een paar grote fouten van de bezoekers kwam het derde team snel op een riante voorsprong.

Jacob Reiffers besliste de partij met een lichte combinatie. De tegenstander van Henk Kemperman bracht een totaal verkeerd stukoffer. Met een plakker kon Henk de partij beslissen. De drie jonge Eindhovenaren speelden als jonge goden. Yaroslav nam een prachtige combinatie naar dam. Die werd wel meteen afgenomen, maar Yaroslav hield er een schijf winst aan over. Te snel spel maakte dat hij zijn tegenstander nog met remise liet ontsnappen.

Jan Kornilov zette zijn tegenstrever vanaf het begin onder druk, maar door een grote ruil kon deze tot gelijkwaardig spel en uiteindelijk tot remise komen. Lev deed een paar verrassend sterke positiezetten. Uiteindelijk bezweek de Limburgse routinier onder dit jeugdig geweld. Gerard Boogaars speelde een interessante partij, waarin hij maar weinig bereikte. Een enorme fout van zijn opponent zorgde ervoor dat hij toch nog de beide punten kon oprapen.

Leen de Rooij nam vanaf het begin de topzware lange vleugel van zijn tegenstander onder vuur. Hij moest op den duur wel enige ruimte toestaan, maar behield grote druk. Op de 32e zet had zijn Maastrichtse tegenspeler met een zeven zetten diepe combinatie schijfwinst kunnen behalen. Toen deze kans werd gemist, lukte het omsingelingsplan van Leen alsnog volkomen.  Theo Willemsen had het van alle Huissense spelers het moeilijkst. Hij werd in het middenspel verrast door een afgedwongen doorbraakcombinatie. De dam werd snel onschadelijk gemaakt ten koste van een schijf. Gelukkig hield Theo voldoende compensatie over en hij bereikte uiteindelijk een probleemloze remise.

Jos Lamers nam een damzet, die hem na de damafname schijfwinst opleverde. Daarna speelde Jos niet helemaal vlekkeloos, zodat de winst nog op losse schroeven leek te komen staan, maar uiteindelijk maakte hij het karwei toch nog keurig af. De daverende 17-3-overwinning doet verlangen naar het volgende seizoen, als de jonge spelers, net als in deze laatste ronde, verder volgroeid zijn.