De avont(d)uren van G

11 april 2006
Winst voor Gérard Jansen en Baljakin

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – De vijfde speeldag op het Nederlandse Kampioenschap (NK) verliep succesvol voor de deelnemers van Damvereniging Huissen. Gérard Jansen en Alexander Baljakin kwamen in de zevende ronde tot winst. Jansen staat nu vierde. Baljakin is op de derde plaats te vinden, één punt achter het duo Kees Thijssen en Auke Scholma.

Voor Gérard Jansen betekende de winst op naamgenoot Hans een leuke triomf. Zijn winstpartij kwam op het bord in het bijzijn van enkele clubgenoten in de speelzaal. Hun komst inspireerde de Huissenaar kennelijk tot grootse daden. Hans Jansen geldt in dammersland als een onnavolgbare speler die geen enkele verwikkeling uit de weg gaat. Dat leverde hem de bijnaam ‘mistycus’ op.

Het partijverloop tussen de twee Jansen’s vergde in het middenspel veel van het denkvermogen. De tijd drong voor de tijdcontrole. De vijftigste zet was in aantocht toen Hans Jansen zich verrekende. Gérard vloerde zijn overbuurman met een fraaie slagenwisseling.

De Huissenaar weerlegde de foutieve voortzetting met de precisie van een vakman. In zijn laatste speelminuut trok Gérard Jansen de trekker over. Met de combinatie sloeg hij alle schijven van zijn tegenstander op één na van het bord. Het was een fraai partijslot van Jansen die zich daarmee revancheerde voor zijn teleurstellende nederlaag een dag eerder tegen Thijssen.

Ook Alexander Baljakin deed uitstekende zaken. De partijen van Thijssen (remise tegen Bennie Provoost) en van Scholma (winst op Johan Sterrenburg) waren al twee uur beëindigd toen de Arnhemmer nog zat te zweten tegen de plaatselijke favoriet Jeroen van den Akker.

Baljakin had Van den Akker met een lastig eindspel opgezadeld. De remise leek in aantocht maar Alexander was niet overtuigd en maakte zijn goed gevulde trukendoos open. De eindspelkennis van de vroegere Wit-Russische dammer kwam hem van pas. De partij had al meer dan tachtig zetten geduurd toen het nieuwe speeltempo, voor het eerst in dit NK, van kracht werd.

Van den Akker kreeg, nadat hij drie uur had verbruikt, twintig seconden voor elke volgende zet. Dat brak hem snel op want hij tuinde vrijwel direct in een slimmigheidje van Baljakin. Zijn finesse leidde tot een sluitende winst.

PROGRAMMA Vanmorgen om 9.30 uur volgt de achtste ronde met de duels tussen Gérard Jansen en Toby Hage en tussen Baljakin en Scholma. Om 16.00 uur treedt Jansen in de negende ronde aan tegen Van den Akker en Baljakin tegen Anton van Berkel.


10 april 2006
Gevoelig verlies voor Gérard Jansen

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Gérard Jansen leed gisteren in de ochtendronde van het Nederlandse Kampioenschap dammen één van zijn zeldzame nederlagen. De Huissenaar werd geklopt door titelverdediger en koploper Kees Thijssen. Alexander Baljakin remiseerde met Hans Jansen.

Na de remise in de zesde ronde staat Jansen met zes punten op zijn gemiddelde; Baljakin staat met acht punten derde.

Jansen koos tegen de gedreven spelende Thijssen voor een gevaarlijke opzet. De Huissenaar: "Ik wilde een winstpoging doen om de opgelopen achterstand te verkleinen. Ik vroeg me in tijdens de partij af of het goed zou gaan. Ik had zeker mogelijkheden totdat ik een positionele blunder maakte."

Thijssen profiteerde met zijn sterke centrumopstelling van de verkeerde zet van Jansen. Met een schijf minder koos Jansen voor een eindspel met drie schijven achterstand. Dat bleek teveel. Thijssen werkte geconcentreerd aan zijn vierde overwinning.

Alexander Baljakin liet gistermorgen fraai positiespel zien. Tegenstander Hans Jansen had het zwaar. De Arnhemmer was in tijdnood niet zeker van zijn zaak en tastte achteraf mis. Hij liet zijn tegenstander glippen. Daarmee deed Baljakin zichzelf een punt tekort.

Jansen werkte in ronde 6 met denksportcoryfee Heusdens weer een spectaculaire partij af. De Huissenaar nam opnieuw risico’s. Het bleef lang onduidelijk wat zijn opstelling waard was. Heusdens ging mee langs de rand van de afgrond. In tijdnood miste Heusdens een sterke voortzetting.

Nu bereikte Gérard Jansen als eerste de damlijn. Met nog luttele seconden op zijn digitale klok koos Heusdens voor afname van de vijandelijke dam. Het toen resterende afspel was gelijkwaardig. De remise was snel een feit.

Alexander Baljakin had een meevaller. Toby Hage stond weliswaar onder druk maar verslikte zich verschrikkelijk in zijn positie. De Brabander leverde zo maar twee schijven in. Hij kon wel naar dam maar het precisiespel van Baljakin deed de rest. Met zijn afgetekende zege kroop de tweede deelnemer van DV Huissen dichter naar de kop want Thijssen en Scholma deelden de punten.

PROGRAMMA Vandaag wordt vanaf 12 uur één ronde gespeeld met onder andere de duels Hans Jansen – Gérard Jansen en Van den Akker – Baljakin.


9 april 2006
Gérard Jansen en Alexander Baljakin in de subtop op NK

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Gérard Jansen en Alexander Baljakin staan in het Nederlandse damkampioenschap na het eerste weekend in de subtop. Beide spelers van damvereniging Huissen wonnen in dit NK één keer en speelden drie keer remise. Met vijf punten uit vier staan ze twee punten achter het leidende duo Kees Thijssen (de kampioen van 2003, 2004 en 2005) en Auke Scholma.

In de ochtendronde van zaterdag wonnen zowel Jansen als de jarige Baljakin. Jansen speelde een uitstekende positiepartij tegen Cor van Dusseldorp. Hij bracht de Rijnsburger met scherp positiespel in problemen. Van Dusseldorp maakte in tijdnood een blunder en kon direct opgeven. Het was de vraag of hij nog kansen op remise had. Jansen stond in het eindspel erg sterk.

In diezelfde ronde trok Baljakin flink van leer tegen de uit Ivoorkust afkomstige Leopold Sekongo. Het drukspel van de vroegere Wit-Rus bleek doortastend. Met zijn fraaie zege bezorgde Baljakin zichzelf een leuk verjaardagscadeau. In de avondronde deelde Baljakin binnen een uur de punten met Thijssen.

Gérard Jansen die na vier ronden niet echt tevreden met zijn uitslagen is, overleefde in die derde ronde. De Huisssense grootmeester nam in de partij tegen Bennie Provoost veel risico en belandde in een verloren stelling. Jansen: "Tot mijn geluk miste hij een winnende zet. Nu kwam ik er nog met een puntendeling uit. In mijn partij met Sekongo liep het ook al anders dan gewenst."

Jansen bereikte aanvankelijk weinig tegen de al jaren in Nederland verblijvende Afrikaan. In het middenspel had hij goede vooruitzichten die hij met een zwakke voortzetting weer uit handen gaf. Het spel was niet vlekkeloos want Jansen had weer kansen. In het eindspel met dammen kon Sekongo voorzichtig manoeuvrerend de remise afdwingen.

Baljakin trof gister in Ron Heusdens een tegenspeler die zich correct verweerde. De puntendeling was voor de Arnhemmer het maximale resultaat.

PROGRAMMA: Gérard Jansen speelt vandaag tegen Kees Thijssen (ronde 5) en Heusdens (ronde 6). Alexander Baljakin treft Hans Jansen en Toby Hage tegenover zich achter het dambord. De rondes beginnen om 930 en 16.00 uur.


7 april 2006
Gérard Jansen remise in levendig damtreffen met Alexander Baljakin

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Dammer Gérard Jansen heeft het Nederlandse Kampioenschap (NK) gistermiddag geopend met een onbeslist resultaat tegen club- en teamgenoot Alexander Baljakin. De grootmeester uit Huissen en zijn uit Wit Rusland afkomstige tegenstander maakten er geen ‘onderonsje’ van. Beide spelers van DV Huissen voelden elkaar stevig aan de tand.

Het onderlinge treffen werd niet de voorspelbare saaie risicoloze confrontatie tussen clubgenoten. Jansen na afloop: "Wanneer je een zware strategische partij speelt, zoals wij vandaag, dan zit je meteen scherp in het toernooi. Baljakin en ik hadden vooraf niets afgesproken. Gevoelsmatig ken je elkaars krachten, vooral de sterke punten. Van mijn kant had ik zeker geen behoefte hem een vervroegd verjaardagscadeau te presenteren. We zijn met een serieuze zaak bezig."

Het treffen tussen Jansen en Baljakin werd een laveerpartij. Jansen had de indruk dat hij in het middenspel gemakkelijker stond. Baljakin deelde verschillende speldenprikken uit in een poging Jansen te verrassen. Spelers op dit niveau kunnen stellingen doorgronden. Toen Baljakin een doorstoot plaatste, was Jansen op zijn hoede.

De stelling bleef na een vereenvoudiging van de Huissenaar in evenwicht. Na bijna vier uur speeltijd deelden de clubgenoten de punten. Jansen wil er weer een mooi NK van maken. Van Baljakin die vandaag 45 jaar wordt, is bekend dat hij aast op internationaal succes.

Bij de presentatie van de import Huissenaar tijdens de openingsceremonie meldde spreekstalmeester Johan Krajenbrink dat de Wit-Rus ambitieuze plannen heeft. Hij zint op het bereiken van een match om de wereldtitel. Gérard Jansen werd gekenschetst als een doelgerichte en nuchtere NK-ganger. Jansen zit al vanaf zijn veertiende in de hoofdmacht van DV Huissen en een Nederlandse titel ontbreekt nog op zijn palmares", aldus Krajenbrink, de komend technisch directeur bij DV Huissen/

PROGFRAMMA: Gérard Jansen speelt vanmorgen (9.30 uur) in ronde 2 tegen Cor van Dusseldorp en in de middagronde (16.00 uur) tegen debutant Bennie Provoost. Baljakin neemt het op tegen respectievelijk Leopold Sekongo en titelverdediger Kees Thijssen. Zondag om 12.00 uur komt Jansen uit tegen Sekongo en Baljakin tegen Ron Heusdens.


3 april 2006
Gérard Jansen geen moeite met aangepast Nederlands Kampioenschap

Door ANTON JANSSEN

HUISSEN – Gérard Jansen begint vrijdag in Culemborg aan zijn eenentwintigste Nederlands damkampioenschap. De Huissense grootmeester was door zijn derde plaats in het vorige Nederlandse Kampioenschap (NK) zeker van een plaats in de strijd tussen de beste veertien dammers. Van Jansen is bekend dat hij topsport en zijn maatschappelijke carrière (Gérard werkt als administrateur in Pernis. AJ) goed weet te combineren.

Het NK 2006 staat in het teken van veranderingen in de toernooiopzet. De dertien speelronden worden in negen dagen afgewerkt. Er zijn niet alleen minder speeldagen; ook de bedenktijd is verkort. Na de vijfenzeventigste zet krijgen de spelers twintig seconden voor elke volgende zet.

Jansen oordeelt: "Ik vind dit speeltempo beter dan dat in het WK van Amsterdam, vorig jaar oktober. De bond geeft geluisterd naar de kritiek van spelers. Met de wijziging is er geen risico dat spelers elkaar door de klok (kunnen) jagen."

Over het speelschema Jansen een duidelijke mening: "Toch wordt dit NK een hele klus. Buitenstaanders verbazen zich over de moeite die dammers met een toernooi met deze opzet hebben. Wanneer ze zelf zo’n toernooi zouden spelen, gaan ze daarover anders denken. Wanneer het tegenzit, ben je op dit NK twee keer zes uur aan het bord gekluisterd. Van de andere kant komt het mij door de drukte op het werk goed uit dat het NK slechts één week duurt."

Dit NK heeft dankzij sponsoring een prima gevulde prijzenpot. De speler van DV Huissen: "Volgens mijn herinneringen is het prijzengeld nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar waren daarover van de deelnemers veel kritische geluiden te horen. Daar is naar geluisterd. Ik heb een vaste baan. Een prijs is leuk meegenomen maar per saldo gaat het mij toch om het meedoen."

Het deelnemersveld voor het NK 2006 telt liefst vijf debutanten. Jansen: "Hoe zullen ze het doen? Er zitten voor mij enkele onbekenden tussen. In deze titelstrijd is één plaats in het Wereldkampioenschap (WK) van 2007 in Hardenberg te verdienen. De nummers 1 tot en met 3 mogen in september op kosten van de bond naar het Europese Kampioenschap (EK) in Slovenië."

Gérard Jansen, Alexander Baljakin en regerend Nederlands Kampioen Kees Thijssen zijn (voorlopig) aangewezen als Nederlands team voor het WK landenteams in december 2006 in Senegal.

De Huissenaar: "We moeten in het komende NK bij de sterkste vijf deelnemers eindigen. Dan is de aanwijzing definitief. Ik verheug me op uitzending. Dat wordt mijn kans voor een kennismaking met het dammen in Afrika. Een reden extra dus om op het NK goed voor de dag te komen. Ik ga in Culemborg mijn vertrouwde tactiek volgen."