G

17 april 2006
Gérard Jansen niet tevreden met vijfde plaats op NK

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Gérard Jansen sloot het Nederlandse damkampioenschap (NK) af met een puntendeling met nieuwkomer Johan Sterrenburg. Ook Alexander Baljakin speelde remise. Dat gebeurde in de dertiende ronde tegen Cor van Dusseldorp. Baljakin staat in de eindstand met zestien punten vierde, Jansen met vijftien vijfde.

Gérard Jansen ging tegen Sterrenburg positioneel aan de leiding. De Huissenaar had een mooie centrumopstelling. Ook in deze slotpartij leverde dat geen winnend voordeel op. De Wageninger behield het overzicht. Jansen probeerde nog een offer voor doorbraak. Sterrenburg pareerde die actie en pakte een punt.

Na afloop van zijn eenentwintigste nationale titelstrijd in Culemborg was Jansen duidelijk: "Dit was niet mijn kampioenschap. De vorm voor zo’n zwaar toernooi was er niet. Ik speelde voor mijn doen erg wisselvallig. Ik stond nog enkele keren erg slecht, veloren zelfs. Ook het afmaken van gewonnen partijen lukte me niet. Op dit moment zijn me de oorzaken van het matig presteren niet duidelijk."

Jansen: "Belangrijk is dat ik bij de eerste vijf ben geëindigd. Daarmee heb ik mijn afvaardiging in het Nederlandse team voor het WK landenteams vastgehouden. Ik zit met Kees Thijssen en Alexander Baljakin in de ploeg die in december naar Dakar in Senegal reist. En nu maar hopen dat er geen kink in de kabel komt. Zo’n kennismaking met dammen in Afrika lijkt me een belevenis."

Baljakin speelde in de slotronde weer ambitieus tegen Van Dusseldorp. De stelling van de speler van DV Huissen oogde kansrijk. Van Dusseldorp liet zich niet gemakkelijk wegzetten. Toen hij dreigde vast te lopen, trok de Leidenaar aan de noodrem. Met een bekende afwikkeling verzekerde hij zich van de remise.


14 april 2006
Baljakin en Jansen uitgeschakeld voor de titel

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Gérard Jansen en Alexander Baljakin zijn uitgeschakeld voor de Nederlandse damtitel. Op de voorlaatste wedstrijddag heeft Kees Thijssen de strijd om het kampioenschap in zijn voordeel beslist. De Amsterdammer klopte Auke Scholma. De twee kanshebbers op de titel maakten er een lange zit van. Hun partij gisteravond duurde bijna zes uur.

Thijssen staat twee punten los van Scholma en kan niet meer achterhaald worden. Bij gelijke aankomst beslist het aantal winstpartijen. Thijssen heeft er na gisteravond zeven achter zijn naam staan, Scholma vijf. Baljakin staat met vijftien punten derde en Jansen met veertien punten vijfde. Thijssen won het NK voor de vierde keer. Ook in 2003, 2004 en 2005 kwam hij als winnaar uit het NK.

Dit NK in Culemborg kenmerkt zich door relatief veel winstpartijen. Gérard Jansen zag gisteren zijn beide duels in remise eindigen. In het treffen met Anton van Berkel, op dat moment met bijna zes uur speeltijd de langste van dit toerooi, ontsnapte de Huissense grootmeester aan verlies.

Van Berkel miste tot geluk van Jansen een winnend plan. De Huissenaar: "Ik had me in het spelverloop meer van mijn keuze voorgesteld. In de partij viel het zwaar tegen. Ik kwam met dit ene punt nog goed weg."

In de avondronde kwam Jansen niet door de verdediging van debutant Michiel Kloosterziel. Meer dan een voordelige remise kwam er voor Gérard niet op het bord. De punten werden na ruim vierenhalf uur speeltijd gedeeld. Jansen mist kennelijk de vorm van het WK in 2005 in Amsterdam waar hij vierde van de wereld werd.

Alexander Baljakin bleef op afstand. In de elfde ronde won de tweede deelnemer van DV Huissen op techniek van debutant Johan Sterrenburg. Baljakin offerde eerst een schijf en later nog één om een productieve dam op het bord te krijgen. Op die voortvarende aanpak had Sterrenburg geen verweer. In ronde tien speelde Baljakin remise tegen Bennie Provoost.

PROGRAMMA: De slotronde begint vandaag om 10.00 uur. Gérard Jansen komt uit tegen Johan Sterrenburg. Baljakin vindt Cor van Dusseldorp tegenover zich.


13 april 2006
Strijd op leven dood tussen Gérard Jansen en Auke Scholma

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – Gérard Jansen staat na de remise met Auke Scholma op de gedeelde derde plaats. De partij tussen Gérard en Auke, twee smaakmakers in dit toernooi, vergde veel van de beide grootmeesters. Met de puntendeling miste Jansen de aansluiting met het duo Kees Thijssen en Scholma aan kop.

Thijssen die met Toby Hage afrekende en daarna naar de dopingcontrole moestende Scholma hebben na tien ronden veertien punten. Alexander Baljakin, Gérard Jansen en de oprukkende Ron Heusdens staan op twaalf punten. Er zijn nog drie ronden te spelen, twee vandaag en de slotronde in Culemborg is zaterdag om 10.00 uur.

De partij van Gérard Jansen oogde fraai. De Huissenaar trok ten aanval in een poging Scholma op verlies te zetten. Dat spelbeeld bleef tot het zesde speeluur op het bord. Winnend voordeel uit die stelling halen was problematisch. Scholma is een creatieve dammer die vaak tegenkansen zoekt.

De partij vorderde na de eerste tijdcontrole moeizaam. Beide dammers staken veel bedenktijd in de beslissende fase. Gérard Jansen bereikte als eerste, ten koste van twee schijven, de damlijn. Die doorbraak leidde niet tot een beslissing. Scholma hield de remisemarge nauwlettend in het oog. Na bijna zes uur speeltijd werd de vrede getekend.

Alexander Baljakin heeft in dit NK zijn draai nog niet gevonden. De tweede deelnemer van DV Huissen ontmoet tegenstanders die geen ontzag tonen voor de Wit-Rus. Ook Michiel Kloosterziel slaagde er in Baljakin een punt afhandig te maken. De posities dunden langzaam maar zeker uit. In de eindfase was de stand nog steeds gelijkwaardig. De remise, de zesde alweer van Baljakin, was een terecht resultaat.

PROGRAMMA Vandaag speelt Jansen in de ochtendronde tegen Anton van Berkel en Baljakin tegen Bennie Provoost. In de twaalfde ronde is Jansen aan Kloosterziel gekoppeld en Baljakin aan Provoost.


12 april 2005
Gérard Jansen terug in race om NK

Door ANTON JANSSEN

CULEMBORG/HUISSEN – De verrassingen waren op de zesde speeldag voor het Nederlandse Kampioenschap (NK) niet van de lucht. Na de negende ronde is alleen Auke Scholma nog zonder verlies. De indruk bestaat dat de vermoeidheid bij de dammers toeslaat en ze problemen met de concentratie krijgen.

De dagen met twee partijen per dag eisen hun tol. Sommige spelers maken fouten die ze onder andere omstandigheden niet maken. Een voorspelling over de afloop van het titeltoernooi is een gewaagde bezigheid. Er zijn nog enkele deelnemers die kans op de hoofdprijs maken.

Door de ontwikkelingen in de achtste en negende ronde staat Gérard Jansen ineens weer bij de kanshebbers. De Huissense dammer staat na negen ronde met elf punten op de derde plaats, in het gezelschap van clubgenoot Alexander Baljakin, twee punten achter Auke Scholma en één achter Kees Thijssen.

Reputaties zeggen in Culemborg niet zoveel. Gisteren verloor eerst Thijssen, de koploper van het eerste uur, van Heusdens. De Amsterdammer zag een meerslag over het hoofd. In de avondronde ging Alexander Baljakin onverwacht onderuit tegen middenmoter Anton van Berkel.

Jansen won eerst van Toby Hage. De positie van de dammer van DV Huissen zag er aantrekkelijk uit maar een sluitende winst was normaal gesproken een illusie. Hage maakte het zich onnodig moeilijk en liet enkele geheide remisemogelijkheden onbenut. Nu kwam er een vier om twee eindspel op het bord dat uiteindelijk voor Jansen gewonnen was.

In de negende ronde was het treffen tussen Jansen en Jeroen van den Akker aantrekkelijk. De posities bleven in evenwicht zij het dat de Culemborger in de beslissende fase op zijn hoede moest blijven. Hij vond een voortzetting waarin hij twee schijven offerde, om de remise veilig te stellen.

Het treffen tussen Baljakin en Auke Scholma bleef tot het eind toe in evenwicht. Toen de Arnhemmer met een offer kansen leek te krijgen, haalde Scholma de opdringende schijf terug en was de winst een illusie. Baljakin nam tegen Van Berkel een opsluiting in. Een misrekening van Baljakin had fatale gevolgen. De Brabander nam een slagenwisseling die hem een winnend eindspel opleverde.

PROGRAMMA De deelnemers aan het NK spelen vandaag om 12 uur de tiende ronde. Gérard Jansen speelt met wit tegen Auke Scholma. Baljakin heeft wit tegen debutant Michiel Kloosterziel.