De koplopers maken geen fout

door Leen de Rooij

Martijn de Leeuw dwong naamgenoot Martijn van IJzendoorn een ongunstige flankaanval op. De koploper speelde het plan volgens het boekje en maakte het karwei af met een aardig zetje.
Thijs van den Broek nam zijn tegenstander Kaspar Heijnen in de hekstelling. Omdat hij twee schijven op de lange lijn had, beloofde het een spannende pot te worden. Dat gebeurde niet, omdat Kaspar ernstig in de fout ging, waarvan Thijs met een twee-om-drie profiteerde.
070504wopkekarlijn.gifWopke de Vries nam tegen Karlijn Overes onnodig een randschijf in. Toen Wopke via de rand aanviel, kwam Karlijn steeds beter te staan. Ze wist niet goed hoe ze de positie moest hanteren en liet haar voordeel verzanden. Het werd remise na de verplichte veertig zetten.
Arwin Lammers kreeg al spoedig een schijf voordeel. Anna Kosters liep in een bekend openingszetje. Naderhand nam Arwin een grote afruil, die hem een goede positie opleverde. Foutloos speelde Arwin naar winst, al kwam Anna nog wel op dam.
Ritchie Wijnker speelde de vreemde openingsopzet van Bert Aalberts nuchter tegen. Door allerlei afruilen wist Bert zijn stand aardig te fatsoeneren, maar een ondoordachte actie leverde hem een opgesloten korte vleugel op. Ritchie speelde het sterk verder en nam een winnende combinatie.
070504thijswisse.gif Jeroen Ketelaars won van Thijs Wisse. De partij was rustig van start gegaan, waarbij vooral Thijs de verwikkelingen uit de weg ging. Hij liet zich echter in een ongunstige kettingstelling nemen. Jeroen wist fraai de winst te forceren.
Er waren Hitchcock-achtige taferelen te zien op het bord van Jannes Kromhout en Thijs Alderliesten. Jannes leek rechtstreeks te gaan winnen na een onnauwkeurigheid van Thijs. Na een wanhoopsactie van Thijs sloeg Jannes verkeerd en kon zijn tegenstander naar dam combineren.
Marc den Hartog en Rutger Oskam speelden een rustige klassieke partij. Aanvankelijk had Marc de betere stand, maar Rutger nam het initiatief over. Hij nam een twee-om-twee die hem een doorbraak of schijfwinst opleverde. Marc verkoos het verlies van de schijf, maar kwam er daarna niet meer aan te pas.
Lotte Aleven moest zich herstellen van de teleurstelling van de ochtendronde. Een gewonnen positie ging toen verloren. Tegen de halfzieke Gilles Yeung ging het aanvankelijk uitstekend. Door een simpele meerslag kwam Lotte op dam en toen deze werd afgenomen stond ze twee schijven voor. In een totaal gewonnen positie zag Lotte een twee-om-twee over het hoofd. Ze mocht blij zijn dat de overblijvende stand nog remise te maken was.
Na deze ronde lijken de eerste en tweede plaats een prooi voor Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek. Wie met de ultieme eer gaat strijken, wordt bepaald in de slotronde.