Derde team weer naar winst

In de zesde ronde kwam Damvereniging VBI 3 weer tot winst. Het won met 11-9 van Eureka.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

Damvereniging VBI 3 handhaaft koppositie door winst op Eureka

Damvereniging VBI – 3 was er bijzonder op gebrand de koppositie te handhaven tegen Eureka uit Heerlen. Er moest dus attent gespeeld worden. Daarbij kwam dat de afwezigheid van enkele spelers moest worden gecompenseerd. Gelukkig bleken enkele ervaren spelers bereid om in te vallen.
071124jeugdderdeteam.gif Maar ook was er een jeugdige invaller, Richard Kempen. Hij scoorde als eerste een prachtige winst na een partij met wisselende kansen. Door het verlies van Jan Bouwmeister werd de voorsprong weer teniet gedaan. Bart Leijser trok met zijn winstpartij de stand weer in het voordeel van de Huissenaren. Remco Vredenberg maakte remise, maar vervolgens liep Lotte Aleven tegen haar eerste verliespartij in de competitie aan. Zij trof de hoogstgeklasseerde speler van de Limburgse formatie en die was nog een maatje te groot voor de nationale pupillenkampioen bij de meisjes.
Leen de Rooij trok het voordeel weer naar VBI maar Ton Berends moest daarna weer een nederlaag incasseren. Pepijn van den Brink behield zijn ongeslagen status door een remise maar Gerard Boogaars haalde weer een winstpartij binnen. In de laatste partij maakte Ralf Veenings de klus af door na een voordelige stand tot remise te komen. De stand werd dus uiteindelijk 11-9 voor VBI 3.

 

Het derde team van Damvereniging Huissen blijft aan top

door Remco Vredenberg

Afgelopen zaterdag versloeg Huissen 3 het Limburgse Eureka mede dankzij de terugkeer van de sterke spelers Ralf Veenings en Leen De Rooij. Van tevoren was al zeker dat het een spannende match zou worden. Op papier (rating voor de insiders) waren de teams bijna gelijkwaardig aan elkaar. Toch was er een onverwacht voordeel voor de Huissenaren: de sterke speler F. Verdel deed niet mee.

De eerste beslissing kwam uit de partij van Richard van Kempen. Richard won na een spannende partij waarin veel kansen zaten voor beide spelers. Op het eerste oog had Richard voordeel totdat Tom Swelsen na een leuk geintje opeens de rollen deed omdraaien en op de winst voor het grijpen leek. Maar Richard gaf zijn tegenstander een lesje in sluwheid en won door een verassende combinatie. Een fraaie en knappe overwinning van het goedlachse talent.
Helaas werd de opgebouwde voorsprong snel omgezet in een gelijkwaardige tussenstand door een blunder aan de kant van Jan Bouwmeister. In een stand waar weinig aan de hand leek te zijn, verloor Jan van Eddy Janssen door een combinatie. Vervolgens kwam er een mooie overwinning van Bart Leijser tegen Raymond Vandecaetsbeek. Bart staat in Huissen en omstreken bekend om zijn gedurfde, maar ook eigenwijze spel. Vele grootmeesters zullen zeggen dat het zogehete kerkhofveld, waar Bart altijd naar toe dreigt te gaan, een slecht veld is. Bart vindt dit allemaal wel best en kiest altijd voor zijn eigen plannetje. Vandaag was dit weer het geval tot plezier van toeschouwers en voorbijlopende dammers en met resultaat. Hij versloeg zijn tegenstander door een mooie kerkhofaanval.
Na deze goede overwinning bleven de Huissenaren de voorsprong behouden door remises van Remco Vredenberg en Pepijn van de Brink tegen respectievelijk Bram de Vries en Peter Swelsen. Lotte Aleven zat vandaag tegen de beste speler van Eureka, Maarten Everduin. Er zat veel klassenverschil tussen de ervaren Everduin en de jonge, talentvolle Lotte. Het was dan ook niet vreemd dat Lotte deze partij verloor. De vraag is echter of Huissen tactisch gezien wel goed heeft nagedacht door de jeugdige spelers elke partij op dezelfde borden te zetten. Wat er kan gebeuren is namelijk dat de tegenstanders de jeugdige spelers gaat opzoeken om zo makkelijker tot kansen te komen. Tochspeelde Lotte voor wat ze waard was en hield het lang vol, maar het centrumspel van haar tegenstander was te beheerst en goed.
De sterke invaller Leen de Rooij moest het opnemen tegen Marius Coolen. Leen kende, omdat hij erg actief is geweest voor het dammen in Limburg, zijn tegenstander goed en wist door tactisch fraai spel de partij op te eisen. Toch kreeg Coolen nog aardig wat kansen in de partij, vooral omdat deze ook niet bang was actief te spelen, maar helaas voor de Limburgers was Leen gewoon een maatje te groot.
Ton Berends was de volgende die zijn partij beëindigde. Ton draait niet lekker dit seizoen en speelt de laatste tijd niet op het niveau wat hij de afgelopen jaren haalde. Zoals vaak in de sport is het moeilijk om weer terug te komen uit een serie moeizame wedstrijden. In een stand die in remise had moeten eindigen ging het mis. Door een truc met een dam tegen twee schijven verloor Ton de partij. De stand was hiermee weer gelijk en er kwam veel druk te staan op Geert Boogaars die moest winnnen om Huissen nog de overwinning te bezorgen.
Geert leek weinig van de spanning te merken. Hij bleef rustig, koos het meest kansrijke plan en won de partij. Zijn tegenstander Marcel Karssing mistte de remise nog zo’n twee zetten voor het einde van de partij door verkeerd met zijn dam te slaan, maar dat mag niks afdoen van een mooie overwinning. Ralf Veenings wist dat remise nu voldoende was. Hij besloot niet om risico’s te nemen en nam de remise tegen Eddy Zijlstra wat de overwinning voor het derde team veilig stelde. Huissen drie komt hiermee op een verdienstelijke tweede plaats te staan.