Doorbraak G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Gérard Jansen is het Wereldkampioenschap (WK) dammen in Amsterdam opmerkelijk voortvarend gestart. Het WK begon ruim een half uur later omdat Kees Thijssen zich nota bene in zijn woonplaats te laat voor dit WK meldde. De Nederlands Kampioen werd uiteindelijk tot het toernooi toegelaten.

Huissenaar Janssen opende zijn vijfde optreden op mondiaal topniveau met een even onverwachte als opmerkelijke winst op landgenoot Rob Clerc. In een hoogstaand duel leed Clerc voor de derde keer binnen enkele weken een pijnlijke nederlaag. Eerder klopten de Rus Alexander Getmanski en Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen hem. Nu werd het een nul tegen de grootmeester van DV Huissen.

Jansen reisde gistermorgen vol goede moed naar Amsterdam af in de veronderstelling in de eerste ronde op een rustige manier aan de groepswedstrijden te kunnen beginnen. De Huissnaar, voor de vijfde keer aan de strijd om de wereldtitel begonnen, verwachtte een aftastend begin.

Gérard Jansen behoort in een prestigieus mondiaal toernooi tot de wereldtop. Daarin zijn liefst veertig spelers van tweeëntwintig nationaliteiten aan een slijtageslag begonnen. In de strijd achter het bord bereikte de Huissense grootmeester een doorbraak. Nooit eerder slaagde hij er in om Clerc op verlies te zetten. Beide spelers hebben elkaar al circa dertig keer in officiële ontmoetingen bestreden.

De onderlinge score was twee keer winst in het voordeel van Clerc terwijl Jansen zijn gerespecteerde opponent nog niet eerder wist te verslaan. Gistermiddag sloeg de balans door in het voordeel van Gérard Jansen. De Huissenaar over zijn niet verwacht én niet ingecalculeerd resultaat: "In de aanvankelijk tamelijk rustig opgebouwde partij kreeg ik in het middenspel het gevoel dat er vandaag mogelijkheden lagen."

Jansen: "Clerc kon geen goede formaties meer opbouwen en het spelverloop was voor mij uiterst voordelig. Ik beet me in het partijverloop vast en had Clerc bij wijze van spreken in de tang. In een dun standje, met elk zes schijven, was er voor Rob geen redding meer. Ongetwijfeld was Clerc teleurgesteld. Ik gokte aanvankelijk in het middenspel op minimaal een plusremise. Dat het uiteindelijk de volle buit werd, is goed voor mijn zelfvertrouwen."

De Huissense WK-ganger deelde een concurrent in zijn groep een gevoelige tik uit. Die zal doorwerken. De overige favorieten in zijn groep zullen die prestatie eerst maar eens moeten herhalen. Jansen: "Laat duidelijk zijn dat ik optimaal van de bordkansen gebruik heb gemaakt. Ik heb vandaag twee belangrijke winstpunten op zak gestoken."

Van de andere twee deelnemers van DV Huissen kwam Alexander Baljakin gistermiddag ook tot winst. De uit Wit Rusland afkomstige Baljakin mangelde de Nederlander Hans Jansen. Die mysticus gaat onbekende paden nooit uit de weg. Die speelstijl brak hem tegen Baljakin op. De in Arnhem wonende Wit-Rus revancheerde zich voor de nederlaag in het Nederlandse Kampioenschap van dit jaar. De tweede Jansen, met de voornaam Hans, werd nu overtuigend geklopt.

Guntis Valneris, de derde coryfee van de hoofdmacht van DV Huissen, deelde in de openingsronde de punten met Edvard Buzinski uit Litouwen. Valneris, de titelhouder van 1994, slaagde er niet in tegen Buzinski winnend voordeel te bereiken.

Vandaag worden in Amsterdam twee ronden in de groepswedstrijden afgewerkt. Jansen speelt in de ochtendronde om negen uur tegen Aleksej Domcev uit Litouwen en in de middagronde om half vier tegen Bassirou Ba uit Senegal. Baljakin treft Flaubert Ndonzi uit Kameroen en Anatoli Gantwarg uit Wit-Rusland. Valneris is voor de tweede en de derde ronde gekoppeld aan Vladimir Milshin uit Rusland en Michelle Borghetti uit Italië.