G

door Anton Janssen 

HUISSEN – Gérard Jansen treedt donderdagmiddag voor de vijfde keer aan op het Wereldkampioenschap dammen. De 41 jarige Huissenaar leeft ontspannen toe naar de mondiale titelstrijd in het Tulip Inn Hotel in Amsterdam Zuidoost. De eerste dagen van deze week zijn voor Jansen normale werkdagen. Donderdag verzet de grootmeester zijn zinnen om zich in het dammen te storten.

Het World Championship Draughts Amsterdam 2005 kent een toernooiopzet die sterk afwijkt van de gangbare aanpak. Het WK telt veertig deelnemers met vier voorrondegroepen van elk tien spelers. Jansen zit in groep C en komt daarin een favoriet als titelverdediger Alexander Georgiev tegen.

Verder prijken de namen van Bassirou Ba uit Senegal, Souleymane Ba uit Mali, landgenoot Rob Clerc, Aleksej Domchev uit Litouwen, Gantabar Ganjargal uit Mongolië, Igor Kirzner uit Oekraïne, Carlos Lorevil uit Curacao en Sergei Nosevitsj uit Wit-Rusland ‘op de menukaart’ voor de ervaren Huissense dammer.

Voor Gérard Jansen wordt dit WK zijn vijfde optreden tussen het gilde van grootmeesters. De speler van Damvereniging Huissen heeft een rijke staat van dienst en geniet vooral bekendheid om zijn Europese titel. Dat kampioenschap dateert al weer van 1987 in Moskou. Het EK staat weinig op de toernooikalender. Het WK kent een regelmatiger patroon, soms via rondtoernooien of via matches.

Dit keer moet Jansen eerst de groepswedstrijden zien te overleven. Van de tien spelers in zijn groep gaan er slechts drie door naar de finale. Die wordt direct aansluitend gespeeld. De groepswedstrijden staan voor 6 tot en met 12 oktober op de rol. De dag erna begint de finale die op 23 oktober afloopt. Zowel in de groepen als in de finale worden enkele keren twee partijen per dag afgewerkt. Daarvoor is de bedenktijd aangepast en valt er hoe dan ook steeds binnen zes uur speeltijd een beslissing.

Jansen gaat zich mengen in de strijd om een finaleplaats. Hij ziet Georgiev en Clerc als belangrijke concurrenten. Ook spelers als Domchev, Kirzner, Nosevitch en Bassirou Ba zullen zich zeker manifesteren. De Huissenaar: "Ik ben nog niet met plaatsing bezig. Het programma is pittig. Voor mij geldt dat ik in zo’n toernooi moet groeien."

De Huissense deelnemer noemt het toernooi door het strakke schema redelijk pittig: "Maar van de andere kant mag je van een sporter best iets vragen. Voor mij geldt dat ik de kansen moet benutten wanneer die zich aandienen. In partijen op dit wereldniveau moet je je voordeel handhaven en proberen uit te bouwen. Geduld is dus een schone zaak. Het valt niet mee om je als dammer te onderscheiden. De top is in de breedte veel sterker geworden."

Janssen vervolgt: "Klasse overheerst met natuurlijk veel deelnemers uit het vroegere oostblok en ook de Afrikanen zijn sterk in opkomst. In ons land zijn de verschillen genivelleerd; je ziet elk jaar wel nieuwe talenten op het Nederlandse Kampioenschap. Ze weren zich goed en passen zich snel aan het niveau aan."

Over zijn mogelijkheden op het WK in Amsterdam twijfelt de grootmeester van Huissense afkomst: "Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Ik hoop de finale te halen en hoor zeker bij de kanshebbers maar tegelijkertijd is het een moeilijke opgave. Mijn teamgenoten Alexander Baljakin (in groep A) en Guntis Valneris (groep D) doen ook mee. Ze zijn ook kansrijk voor een finaleplaats, al zal het ook voor hen niet meevallen."