Winst in Ochten DV Heijting Huissen 4

door Remco Vredenberg

Het provinciale team van DV Heijting Huissen heeft een mooie start gemaakt in de eerste 2 ronden van de 1e klasse Zuid-Gelderland.

Er werden 2 mooie zeges gepakt op respectievelijk Ochten 1 en DC Nijmegen 3.

De eerste wedstrijd, uit tegen Ochten had een wat moeizame start. Dat kwam niet door het sterke spel van de tegenstander, maar door het feit dat de teamleider niet precies op de hoogte was van de precieze locatie van de thuisspelende club. Gelukkig liet Geert zich niet in de zenuwen werken en reed recht op z’n doel af.

De eerste fase van de wedstrijd was er een na onze wens. Geert Boogaars (jah, hij weer, de held) won snel door een mooie forcerende schijfwinst. Hij liep met zwart achter schijf 28 waardoor zijn tegenstander om grote schade te voorkomen dicht moest zetten. De opmars van die schijf ging verder door een kerkhofaanval te nemen van binnenuit. Op datzelfde moment zag ik Bart "kerkhof" Leijser al stralend toekijken naar het komende gevaar. Geert bekroonde zijn opmars met een simpele, maar een o zo fraaie combinatie, 2 geven en 3 slaan. Zijn tegenstander kon hierna nog maar weinig weerstand bieden en vloog in een later stadium in een 2 om 2 naar dam. Als 2e klaar was Jan Segeren.

Onze ervaren speler en trouwe participant heeft dit seizoen weer een mooi doel voor ogen: op lagere borden kortweg iedereen vouwen. Dat klinkt misschien iets te zelfverzekerd maar zijn gevoel en kennis voor zetjes maken hem een weze killer, zeker op de lagere borden. Helaas ging het fout voor Jan. Hij verloor, het stond nu: 2-2.

De gelijke stand werd snel teniet gedaan door een winstpartij van ondergetekende. Ik kan nu wel een mooi verhaal gaan houden over wat er allemaal gebeurd is, maar mijn tegenstander speelde gewoon niet goed.

Degene die daarna een einde zag in zijn partij was Bart Peters. Bart heeft vorig jaar een wat minder seizoen gehad en is nu gebrand om een betere prestatie af te leggen. Zijn spel vond ik goed. Je kon goed zien dat Bart de klassieke opbouw van een partij goed beheerst. Het zou dan ook verdiend zijn als zijn partij tot een mooi einde liep, zeker omdat Bart een winnende combinatie naar dam had kunnen nemen. Maar zoals vaak met onze sport kan het opeens omslaan en Bart verloor dan ook.

Coen speelde remise. De jeugdige speler, die met zijn kwaliteiten een dikke plus kan halen in deze klasse, had een zware avond. Hij verloor door een slechtogende positionele stelling een schijf. Gelukkig voor de Huissenaren had Coen nog genoeg compensatie en speelde remise.

Veteraan en ex-teamleider Bart Leijser eindigde ook gelijk. Zijn tegenstander had Bart volgens mij al veel eerder remise aangeboden, maar Bart gooide het niet op een vroegtijdig akkoordje. Pas op het moment dat er geen kansen meer waren voor de Huissenaar uit ’t Zand werd er tot een remise besloten. De tussenstand DV Heijting Huissen 4 – DES Ochten was nu 6-6.

Het dreigde een titanenstrijd te worden. De 2 besten van Huissen zaten tegenover de twee besten van Ochten. Theo en Ralf moesten er voor zorgen dat DV Heijting Huissen 4 er met de winst naar huis ging. Ralf had een erg mooie stand, en won. Een slechte aanval van Jan Derksen leidde naar de overwinning van Ralf. Ralf, een vaste waarde van het tweede, speelt nu mee bij ons, omdat hij door zijn werk niet voor zijn eigenlijke tiental kan uitkomen. Uiteraard is de teamleider hier dolgelukkig mee!

De druk lag nu op Theo. De Arnhemmer moest remise halen tegen de sterke Marius Hol. Theo verdedigde (als het al verdedigen was in zo’n gelijkwaardige stand) goed en behaalde het beslissende 9e punt voor ons. DV Heijting Huissen 4 had z’n eerste wedstrijd gewonnen.