Eerste team haalt fors uit tegen DuO

In de negende ronde van de Nationale Competitie won het eerste team met 6-14 van Dammers uit Oost.

070127duovbi1.doc Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

DV Huissen boekt een stukje terreinwinst
Door onze sportredactie (De Gelderlander) 

Maandag, 29 januari 2007 – DOETINCHEM – DV Huissen heeft zaterdag een forse overwinning behaald. De Huissense dammers zetten in Doetinchem het plaatselijke Dammers Uit Oost te kijk: 6 – 14.
De ruime zege en misstappen van de concurrentie leverden DV Huissen twee plaatsen terreinwinst op op de ranglijst van de ereklasse. De ploeg van speler en teamleider Geert van Aalten staat nu vierde.
DV Huissen en Dammers uit Oost (DUO) speelden om de spreekwoordelijke eer. Beide ploegen zijn uitgeschakeld voor de titel en bezetten een plaats in de subtop. Dat was terug te zien op de borden. „Fouten beheersten het spelbeeld en sommige partijen waren uitgesproken saai", vond Van Aalten.
Het venijn zat in Doetinchem aan de staartborden. Huissen beslisten de wedstrijd aan de borden 7 tot en met 10 en liep aan de overige zes borden geen averij op.
Na een snelle geruisloze remise van Joost Hendriksen tegen Jochem Zweerink brandden de Huissense (groot)meesters los. Van Aalten klopte grootmeester Wieger Wesselink. Het spel was niet foutloos. De Huissenaar greep de kans op een winnende forcing.
Alexander Baljakin won van Peter Schellekens op zijn dooie akkertje na een overtuigend middenspel. Guntis Valneris toonde Nina Hoekman het verschil in de wereldtop bij de mannen en de vrouwen en zette de DUO-speelster eenvoudig aan de kant. Fred de Koning bracht de tussenstand op 1-9. Henk Hoekman maakte een fout in het middenspel De Koning forceerde daarop schijf- en later partijwinst.
Daarna volgden vijf puntendelingen. Johan Krajenbrink had tegen Henk Ruesink een kansrijk eindspel. Gérard Jansen trof in Wouter Ludwig een speler die voor een punt zat. De broers Theo (tegen Henk Grotenhuis ten Harkel) en Geert Berends (tegen Gerrit Wassink) deelden de punten. Alex Mathijsen nam tegen Arjan van den Berg ook genoegen met een punt.
Dammers Uit Oost-DV Huissen 6-14: Henk Ruesink-Johan Krajenbrink 1-1, Wouter Ludwig-Gérard Jansen 1-1, Gerrit Wassink-Geert Berends 1-1, Jochem Zweerink-Joost Hendriksen 1-1, Arjan van den Berg-Alex Mathijsen 1-1, Henk Grotenhuis ten Harkel-Theo Berends 1-1, Wieger Wesselink-Geert van Aalten 0-2, Nina Hoekman-Guntis Valneris 0-2, Henk Hoekman-Fred de Koning 0-2, Peter Schellekens-Alexander Baljakin 0-2.

Damvereniging VBI 1 declasseert Dammers uit Oost
door Joop Hendriksen

Het eerste team van Damvereniging VBI heeft een overtuigende overwinning behaald op Dammers uit Oost. De club uit Vorden/Doetinchem had dit jaar goed gepresteerd maar kon het tegen de Huissenaren niet bolwerken.

Joost Hendriksen zorgde voor het eerste punt door een gelijkwaardige remise te maken met Jochem Zweerink. Toen vielen binnen een kwartier vier overwinningen in het Huissense kamp en was de wedstrijd feitelijk gelopen. Geert van Aalten won van collega-grootmeester Wieger Wesselink. Na de opening was er nog een gelijke stand, maar toen maakte Geert een fout. In zijn gretigheid om dit te verzilveren maakte Wieger een fatale blunder die hem op schijf- en later partijverlies kwam te staan. De tegenstander van Alexander Baljakin, Peter Schellekens probeerde een vreemde opening uit, leek enige tijd redelijk mee te kunnen, maar bezweek onder toenemende druk na schijfverlies. Guntis Valneris bond de gedeelde aanvoerster van de wereldranglijst bij de vrouwen, Nina Hoekman, aan zijn zegekar. Hij doorbrak een poging tot omsingeling en walste over zijn tegenstandster heen. Fred de Koning forceerde al snel materiaalwinst tegen Henk Hoekman en maakte de partij vakkundig af. Geert Berends leek op een bloedeloze remise aan te sturen tegen Gerrit Wassink maar kwam na twee schijfoffers van zijn tegenstander in zwaar weer. Hij moest alle zeilen bijzetten om de remisehaven binnen te lopen. Alex Mathijsen maakte met Arjan van den Berg een gelijkwaardige remise. Theo Berends speelde een mooie partij tegen Henk Grotenhuis ten Harkel. Beiden gingen voor de winst maar een iets mindere stand bracht Theo uiteindelijk niet in gevaar. Hij wikkelde bekwaam af naar remise. Gérard Jansen trof in Wouter Ludwig een tegenstander die alle hakken in het zand zette om remise te maken. Verder dan een schijf voordeel kwam Gérard niet en hij moest berusten in remise. Johan Krajenbrink kwam tegen Henk Ruesink goed uit een Rozenburg-aanval, hij probeerde door te drukken, maar zijn tegenstander wist na scherp spel met de hakken over de sloot te komen. De uiteindelijke uitslag werd 14-6 voor Damvereniging VBI. Daarmee heroverden de Huissenaren de vierde plaats op de ranglijst in de Ereklasse.