Eerste team verliest fors van Hiltex

In de zesde ronde van de Nationale Competitie verloor Damvereniging VBI fors van Hiltex Amsterdam.
Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Huissense dammers weer met beide benen op de grond
door Anton Janssen (De Gelderlander)

HUISSEN – Damvereniging Huissen haakte zaterdag af in de strijd om de landstitel. De dammers verloren bij concurrent Amsterdam met duidelijke cijfers: 13-7. Ze staan nu gedeelde vijfde, drie punten achter koploper Culemborg en twee achter Amsterdam.
DV Huissen hield drieënhalfuur stand. Toen was het binnen enkele minuten gebeurd en konden de gasten de hoop op een goed resultaat vergeten. Geert van Aalten in zijn analyse over het verloop van de wedstrijd: "Amsterdam is in breedte sterker. De kansen keerden toen Fred de Koning verloor en de winst voor Geert Berends uitbleef."
"Amsterdam heeft een ploeg zonder zwakke plekken. Die slaagde er in om onze puntenmakers in bedwang te houden. Ze deelden via Jeroen van den Akker, tienvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov en Johan Wiering beslissende tikken uit", aldus de teleurgestelde Van Aalten.
Van Aalten was zelf als eerste klaar. Zijn tegenstander aan bord 5, de ervaren Johan Bastiaannet, speelde degelijk voor een punt. Mark Kemperman verving de niet beschikbare Joost Hendriksen aan bord 9 met een goede partij tegen streekgenoot Jasper Lemmen. Het werd na een levendig duel de tweede puntendeling.
Theo Berends maakte aan bord 3 tegen Jeroen van den Akker een verkeerde keuze en kwam geforceerd in een lastige stelling terecht. De doorbraak van de jongste grootmeester was beslissend. Gérard Jansen had aan bord 7 tegen Peter Hoogteijling licht terreinvoordeel maar zijn winstpogingen sloegen niet door.
061125valneris.gifAlex Mathijsen moest buigen voor Tsjizjov. Het krachtsverschil was te groot: het positiespel van de Rus was beslissend. In een 5 om 5 positie werd de druk te groot en capituleerde de Huissense speler aan bord 6. Johan Krajenbrink en Jean-Marc Ndjofang namen aan bord 10 geen risico’s en deelden de punten.
De Koning stelde zich aan bord 4 tegen Wiering te passief op en miste kansrijk spel. Een verkeerde voortzetting was de inleiding van onoplosbare problemen in tijdnood. Geert Berends creëerde zich aan bord 2 tegen de grillige spelpatronen van Henk Klarenbeek met enkele krachtzetten goede winstkansen. De Huissenaar had in het eindspel twee plusschijven. De uiteindelijke remise was puur toeval.
Guntis Valneris bereikte aan bord 8 tegen Michiel Kloosterziel geen voordeel en moest de stand verbreken om de puntendeling veilig te stellen. Alexander Baljakin leverde zijn eerste punt in deze competitie in. Hij trof aan bord 1 Kees Thijssen. Het terreinvoordeel van Baljakin was voor de Nederlandse kampioen niet verontrustend. De remise bepaalde de eindstand op 13-7.

Uitslagen Amsterdam-DV Huissen 13-7 Kees Thijssen-Alexander Baljakin 1-1, Henk Klarenbeek-Geert Berends 1-1, Jeroen van den Akker-Theo Berends 2-0, Johan Wiering-Fred de Koning 2-0, Johan Bastiaannet-Geert van Aalten 1-1, Alexei Tsjizjov-Alex Mathijsen 2-0, Peter Hoogteijling-Gérard Jansen 1-1, Michiel Kloosterziel-Guntis Valneris 1-1, Jasper Lemmen-Mark Kemperman 1-1 en Jean-Marc Ndjofang-Johan Krajenbrink 1-1.

Damvereniging VBI 1 gaat onderuit tegen Hiltex
door Joop Hendriksen

In de sleutelwedstrijd tegen Hiltex heeft het eerste team van Damvereniging VBI geen vuist kunnen maken. In Amsterdam werden de Huissenaren met een 13-7 nederlaag naar huis gestuurd.

De wedstrijd stond al onder druk voordat de eerste partij was begonnen. Bij de onderlinge plaatsing bleek, dat zowel Alex Mathijsen als Theo Berends beiden zeer zware tegenstanders hadden getroffen. Niettemin probeerden de Huissenaren er het beste van te maken.
Geert van Aalten zette het eerste resultaat neer met een remise tegen Johan Bastiaannet die elk risico uit de weg ging. Ondanks alle pogingen kwam Geert er bij de routinier niet door. Mark Kemperman, voor het eerst dit seizoen van de partij, had in Jasper Lemmen een lastige tegenstander die ook koos voor een risicoloze verdediging. Ondanks sterk spel van Mark was remise het resultaat. Zoals verwacht ging vervolgens Theo Berends onderuit tegen de 200 punten hoger geklasseerde Jeroen van den Akker. Na goed verweer in de beginfase werd een fout in de overgang naar het late middenspel Theo fataal. Gérard Jansen probeerde zijn voordeel uit te bouwen, maar hij kwam bij een stug verdedigende Peter Hoogteijling niet verder dan remise. Dat Alex Mathijsen het niet kon bolwerken tegen de 10-voudige wereldkampioen Alexei Tsjizjov kan hem moeilijk kwalijk worden genomen. De Rus was duidelijk een klasse sterker. Johan Krajenbrink had lastig spel tegen Jean-Marc Ndjofang maar koerste op een gelijkwaardige remise aan. Fred de Koning wist dat hij niet kon volstaan met risicoloos spel tegen Johan Wiering. Hij kwam goed uit de opening maar maakte in het middenspel een fout die hem later fataal werd. Geert Berends speelde een puike partij tegen Henk Klarenbeek en kwam tot duidelijk voordeel in het middenspel. Hij kon dat echter niet verzilveren. Guntis Valneris stond in het begin van de partij tegen Michiel Kloosterziel voordelig, maar zijn tegenstander speelde een heel sterke partij, die uiteindelijk in remise eindigde. Ook Alexander Baljakin stond tegen de nationaal kampioen van de laatste drie jaar, Kees Thijssen, voortdurend iets gunstiger. Het verschil was te klein om verder te komen dan remise.
Damvereniging VBI bezet nu de gedeelde vierde plaats in de nationale competitie met drie punten achterstand op Meurs Denk en Zet en twee op Hiltex. Een goede klassering is voor de Huissenaren nog steeds heel goed mogelijk, maar voor het kampioenschap zou een klein wonder nodig zijn.