Eerste team verplettert Raes Maastricht

In de tiende ronde van de Nationale Competitie won het eerste team met 16-4 van Raes Maastricht.

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Monsterwinst DV Huissen geen dagrecord
door onze sportredactie (De Gelderlander)

Maandag, 12 februari 2007 – HUISSEN – DV Huissen heeft afgelopen zaterdag flink huis gehouden tegen Maastricht. De Huissense dammers veegden in het eigen ’t Koelhuis de kwaliteitsarme Limburgers met 16 – 4 van het bord.

De monsteroverwinning was opvallend genoeg geen dagrecord in de ereklasse. Koploper Denk en Zet deed het nog iets beter en stond tegen Dammers uit Oost slechts twee punten af. Huissen, vierde op de ranglijst heeft nu 121 bordpunten verzameld en is na de aanstaande landskampioen (137) de meest productieve ploeg in de hoogste damklasse.
DV Huissen zat al snel op rozen tegen het met veel invallers aantredende Maastricht. Na drie kwartier had de thuisploeg de belangrijkste degradatiekandidaat al op een 4-0 achterstand gezet, amper een uur later was die voorsprong verdubbeld.
Guntis Valneris opende het schuttersfeest en overmeesterde André Maertzdorf. Alexander Baljakin was ook snel klaar met Gijs Schoenmakers. Met lichte combinaties drukten ze hun speltechnisch overwicht uit. Ook de Huissense grootmeesters Gérard Jansen (tegen Henri Grau) en Geert van Aalten (tegen Eric Conrad) voerden hun surplus in dambagage naar winst.
Johan Krajenbrink had tegen Ger Stam al groot positioneel voordeel toen hij met een slagzet de twee punten binnenhaalde. De zesde winstpartij kwam van Geert Berends. De kopman had tegen Willy Maertzdorf terreinvoordeel. De remise leek in aantocht maar de Huissenaar ging in het eindspel met een leuke slotstand op winst af.
Aan de overige vier borden werden de punten gedeeld. Alex Mathijsen was niet ontevreden met zijn remise want hij zat tegen Leo Nagels langdurig in een vervelende opsluiting. Theo Berends hield in Igor Tchartoriski, de lastigste tegenstander bij Maastricht van het lijf.
Joost Hendriksen had voordelig spel tegen Bram Verhoef. De winstvoering kwam er niet van. De Huissenaar had zijn eerste werkweek in Meppel achter de rug en tafeltenniste vrijdagavond voor Hutaf. Zijn conditie was flink op de proef gesteld. Fred de Koning kwam tegen Jo ten Haaf ook tot een voordeelremise.

DV Huissen-Maastricht 16-4: Geert Berends-Willy Maertzdorf 2-0, Fred de Koning-Jo ten Haaf 1-1, Geert van Aalten-Eric Conrad 2-0, Joost Hendriksen-Bram Verhoef 1-1, Alexander Baljakin-Gijs Schoenmakers 2-0, Alex Mathijsen-Leo Nagels 1-1, Johan Krajenbrink-Ger Stam 2-0, Theo Berends-Igor Tchartoriski 1-1, Gérard Jansen-Henri Grau 2-0, Guntis Valneris-André Maertzdorf 2-0.

Damvereniging VBI 1 verplettert Raes Maastricht
door Joop Hendriksen

Het eerste team van Damvereniging VBI boekte in de voorlaatste competitiewedstrijd een monsterzege op het nietige Raes Maastricht. De eerste uitslag viel al na een half uur toen Alexander Baljakin via een slagzet uithaalde tegen Gijs Schoenmakers, die na dertien zetten kon inpakken.  Een kwartier later presteerde Guntis Valneris hetzelfde tegen André Maertzdorf, die na zeventien zetten de schijven mocht opruimen. Gérard Jansen drukte het klassenverschil tegen Henri Grau op simpele wijze uit. Even later was het Geert van Aalten die met overmacht Eric Conrad opzij zette. Johan Krajenbrink bouwde tegen Ger Stam een positioneel voordeel op en maakte de partij af met een slagzet.
070210mathijsen.gifAlex Mathijsen had het tegen Leo Nagels lastiger dan de vijf grootmeesters. Hij werd in een opsluiting gemanoeuvreerd maar kon daar uiteindelijk weer uitkomen en bereikte vervolgens remise. Theo Berends had de Maastrichtse kopman Igor Tchartoriski getroffen. Het werd een gelijkwaardige remise. Joost Hendriksen kwam wel tot een voordelige stand tegen Bram Verhoef, maar kon niet doordrukken en moest met remise genoegen nemen. Geert Berends gaf de Huissense overwinning vervolgens nog meer glans door in een remiseachtige stand zijn tegenstander Willy Maertzdorf na scherp rekenwerk in een venijnig eindspelletje op de knieën te dwingen. Datzelfde probeerde ook Fred de Koning in een voordeliger stand tegen Jo ten Haaf, maar die wist met enig kunst- en vliegwerk de schade beperkt te houden. De Huissenaren werden na deze 16-4 overwinning het op één na meest productieve team in de Ereklasse met 121 bordpunten. Het zijn echter de partijpunten die eerst tellen en daarin staat VBI nu met veertien punten uit tien wedstrijden op een vierde plaats.