Eerste team verslaat DVSB

In de zevende ronde van de nationale competitie won het tweede team van DVSB: 13-7.
Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Regelmatige overwinning DV Huissen op promovendus DVSB
door Anton Janssen (De Gelderlander)

HUISSEN – De Huissense dammers hebben zich hersteld van de forse nederlaag tegen Amsterdam. Ze wonnen de ontmoeting tegen het gepromoveerde team uit Soest/Baarn regelmatig: 13-7.
Na de 13-7 winst is Huissen op de vierde plaats in de Ereklasse terug te vinden. Ze staan op gelijke hoogte met titelverdediger Schiedam. De regelmatige zege op Soest/Baarn kwam als geroepen. De Huissenaren moeten in de volgende ronde (zaterdag 13 januari) naar de koploper in Culemborg.
Teamleider/speler Geert van Aalten: "We kunnen na de winterstop met een overwinning op de lijstaanvoerder de spanning in de kopgroep terugbrengen. Het wordt voor ons de laatste strohalm om aan te haken. De winst op Soest/Baarn had weinig voeten in aarde. Er gebeurde veel op de tien borden. Over en weer wisselden blunders en missers elkaar af. Wij wonnen aan vier borden en kwamen niet in gevaar."
Fred de Koning was aan bord 2 vlot klaar. Jelmer Martens voerde een verkeerde ruil uit en kreeg een 2 om 4 slag om de oren. Johan Krajenbrink boekte aan bord 9 zijn tweede overwinning. De grootmeester blies het centrum van Cees Binnenkade op. Na schijfwinst was de beslissing in aantocht. Alex Mathijsen noteerde aan bord 3 tegen Eric van Dusseldorp een gelijkwaardige puntendeling.
Guntis Valneris kwam vóór zijn vertrek naar het WK voor landenploegen tot een nuttige zege. Laurens Fijn van Draat, de tegenstander van de Let aan bord 1, zette de partij gewaagd op. Valneris investeerde drie kwartier voor een winnend plan en voerde dat moeiteloos uit. De DVSB-er kwam nog tot een eindspel maar was daarin kansloos. Alexander Baljakin handhaaft zich als topscorer in de Ereklasse. De Arnhemmer beukte aan bord 4 op de stelling van Andrew Tjon A Ong. Die raakte in tijdnood, moest snel tegenspelen en belandde in een verloren positie.
Geert van Aalten stond aan bord 6 kansrijk tegen Cock van Leeuwen. De accuratesse ontbrak. De balende teamleider verzuimde een ruiltje terug en kon toen zijn winstplan niet voltooien: remise. Joost Hendriksen liep aan bord 10 tegen Klaas Bor in een forcing en moest een schijf inleveren of een dam toestaan. Hendriksen kwam het gemis van een schijf niet meer te boven.
Gérard Jansen had, voor het vertrek naar Dakar, in Harm Wiersma aan bord 6 een goede sparringpartner. De beide grootmeesters brachten een scherpe partij op het bord. Uiteindelijk leidde die tot een puntendeling maar Wiersma keek na afloop opgelucht over de uitslag van dit treffen.
De partij van Theo Berends aan bord 8 tegen Harry Clasquin kabbelde met het uitdunnen van het materiaal naar remise. Aan bord 7 gebeurde bij Geert Berends, de broer van Theo, tegen Waldo Aliar van alles. De spanningen liepen hoog op en dat was genieten geblazen voor de toeschouwers. In wederzijdse tijdnood wisselden missers en onreglementaire zetten elkaar af. De Huissenaar moest flink zweten voor de uiteindelijke remise.

Uitslagen tussen Huissen en DVSB Soest/Baarn 13-7: Guntis Valneris-Laurens Fijn van Draat 2-0, Fred de Koning-Jelmer Martens 2-0, Alex Mathijsen-Eric van Dusseldorp 1-1, Alexander Baljakin-Andrew Tjon A Ong 2-0, Gérard Jansen-Harm Wiersma 1-1, Geert van Aalten-Cock van Leeuwen 1-1, Geert Berends-Waldo Aliar 1-1, Theo Berends-Harry Clasquin 1-1, Johan Krajenbrink-Cees Binnenkade 2-0 en Joost Hendriksen-Klaas Bor 0-2.

Damvereniging VBI -1 wint met 13-7 van DVSB
door Joop Hendriksen

Na het verlies tegen Hiltex waren de dammers van Damvereniging VBI er op gebrand een goed resultaat weg te zetten tegen jaar gepromoveerde DVSB uit Soest-Baarn. De Utrechters spelen dit jaar sterk en handhaafden zich tot nu toe in de middenmoot van de Ereklasse van de KNDB.

061209freddekoning.gifFred de Koning trof in Jelmer Martens een duidelijk zwakkere tegenstander, die niet zag dat er na een afruil een 2 om 4 slag voor Fred overbleef. Zijn tegenstander mocht meteen de beide punten inleveren. Johan Krajenbrink speelde een positioneel sterke partij. Hij reet het centrum van de tegenstander uit elkaar, won vervolgens een schijf en snel daarna de partij. Alex Mathijsen speelde een gelijkwaardige partij tegen Kees Binnenkade. Via een damzet haalde hij na licht overwicht een evenwichtige remise binnen. Guntis Valneris zette vervolgens de derde winst op het scorebord. Zijn tegenstander Laurens Fijn van Draat koos voor een te gewaagde opening. Dat leidde alleen maar tot overmacht van de nummer twee van het laatste WK en in het eindspel was er voor de Utrechter geen houden meer aan. Ook Alexander Baljakin voegde een winstpartij aan het teamresultaat toe. Hoewel zijn tegenstander Andrew Tjon a Ong stug verdedigde bleef Alexander op diens stelling beuken. Dat in een gewonnen stelling zijn tegenstander verloor door tijdsoverschrijding was niet echt van belang. Geert van Aalten speelde een van zijn beste partijen in dit seizoen. Hij wist zijn tegenstander Cock van Leeuwen positioneel terug te dringen maar zijn voordelige stand bleek net niet genoeg voor winst zodat remise het resultaat werd. Joost Hendriksen speelt dit seizoen wisselvallig. Zijn aandacht gaat waarschijnlijk meer uit naar de eindfase van zijn academische studie. Tegen Klaas Bor ging de partij lange tijd gelijk op. Hij verloor echter na een dubbele dreiging een schijf en vervolgens de partij. Wie gedacht had dat de partij tussen oud- Europees Kampioen Gérard Jansen en oud-wereldkampioen Harm Wiersma op een grootmeesterremise zou uitdraaien kwam bedrogen uit. Er ontstond een levendige partij met een scherpe opening en wisselende kansen voor beide spelers. Een remise was het uiteindelijke resultaat. Theo Berends speelde een gelijkwaardige remise tegen Harry Clasquin. Geert Berends sloot de rij na een matige partij tegen Waldo Aliar. Hij maakte een onreglementaire slag tegen het einde van de partij maar kon met kunst en vliegwerk de remise veilig stellen. Uiteindelijk werd de uitslag bepaald op 13-7. Omdat ook de andere topploegen hun partijen wonnen blijft de achterstand van drie punten op Meurs Denk en Zet en twee punten op Hiltex onveranderd. Op 13 januari vindt de uitwedstrijd tegen Meurs plaats. Bij winst is er een kleine kans op het kampioenschap.