G

Dammen in Afrika lang gekoesterde wens van Gérard Jansen
door Anton Janssen (De Gelderlander)

HUISSEN – Dammer Gérard Jansen (42) is gisteravond naar Senegal gevlogen om vanaf morgen tot en met vrijdag 22 december met de Nederlandse ploeg mee te doen aan Coupe de Monde in Dakar.
De Huissense grootmeester zit daar tussen de vele grootmeesters uit naar verwachting 24 landen. Jansen heeft een schat aan internationale ervaring in zijn sport. Hij speelde in het oostblok en bijvoorbeeld ook in Suriname. Dammen in Afrika deed Gérard nog nooit. Met de uitverkiezing voor het Nederlandse team gaat voor hem een lang gekoesterde wens in vervulling.
Jansen vóór zijn vertrek: "Ik ben voor het dammen in verschillende continenten geweest. Afrika ontbrak nog. Ik hoopte in 1996 in Ivoorkust aan het wereldkampioenschap mee te kunnen doen. Na de tegen Erno Prosman verloren barrage om de landstitel kreeg ik geen ticket. Ik was toen teleurgesteld want op Afrikaanse bodem vulden veel mindere spelers het deelnemersveld aan."
"Mijn enige contact met Afrikaanse dammers was de interland tegen Senegal in Rotterdam in de jaren 90. Nu ga ik met Afrika kennismaken. Het toernooi om de Coupe du Monde wordt in een hotel op enkele kilometers buiten de stad gehouden. Van de speelomstandigheden is niets bekend. De temperatuur ligt tussen 25 en 30 graden. We hebben geen idee hoe de verbindingen in Dakar zijn", aldus Jansen.
Het Nederlandse team bestaat uit drie grootmeesters: nationaal kampioen Kees Thijssen, oud-kampioen Erno Prosman en Jansen. Ron Heusdens is reserve en Rob Clerc gaat mee als chef d’equipe. Prosman is door de Dambond ingezet toen bleek dat Alexander Baljakin niet voor de Nederlandse ploeg mag uitkomen.
De Nederlandse ploeg is enkele keren bijeengeweest om zich op de mondiale strijd voor te bereiden. Gérard Jansen daarover: "De instelling van het team is belangrijk. De sfeer is prima. We willen zo hoog mogelijk eindigen en hopen op een plek bij de eerste drie. Er zijn weinig teams waar je overheen loopt. De concurrentie is moordend. Rusland met Alexei Tsjizjov, Alexander Georgiev en Alexander Getmanski is erg sterk. Ook de ploegen uit Wit-Rusland, Letland (met Jansen’s clubgenoot Guntis Valneris), Oekraïne en Senegal kunnen hoog eindigen."
Jansen hoorde in de contacten met de Nederlandse delegatie over de andere cultuur in Afrika: "Je moet de gang van zaken accepteren en je vooral niet druk maken over de randverschijnselen. Improviseren hoort bij de wijze van organiseren. Je moet je tijdens het toernooi van de buitenwereld afsluiten. Het gaat in de eerste plaats om het dammen."
De Nederlandse afvaardiging weet nog niet hoe het speelschema is. Dat zal kennelijk pas ingedeeld worden zodra bekend is welke landen in Dakar arriveren. Jansen: "Ik verwacht een indruk van de populariteit van het dammen in Afrika te krijgen. En natuurlijk hoop ik op één of twee rustdagen zodat we Dakar en Senegal te zien krijgen."