Martijn de Leeuw kampioen

door Leen de Rooij

070505martijnthijs.gif Koploper Martijn de Leeuw koos in zijn partij tegen Thijs Alderliesten voor een rustige opbouw. Hij nam een halve hekstelling. Toen die verbroken werd, kwam er een klassieke stand op het bord die gunstig was voor Martijn. Hij beschikte over meer tempi, terwijl Thijs met een achtergebleven schijf op 15 bleef zitten. In een uiterst voordelige stand accepteerde Martijn remise in de overtuiging dat de weerstandspunten in zijn voordeel zouden zijn. Daarin had hij gelijk. Martijn werd daarmee pupillenkampioen van Nederland.
Thijs van den Broek moest volop op winst spelen en hopen op een misstap van Martijn de Leeuw. Thijs koos tegen Rutger Oskam voor een aanval via veld 24. Hij bezette alle belangrijke strategische velden. Toch had Rutger zich beter kunnen weren. Hij nam een passieve achterwaartse ruil en werd vervolgens overspeeld. Met deze overwinning behaalde Thijs de tweede plaats.
070505thijsrutger.gifRitchie Wijnker had nog een theoretische kans op de tweede plaats, maar had er ook belang bij om zijn derde positie veilig te stellen. Zoals gewoonlijk nam Ritchie een sterke centrumpositie in. Joris probeerde die te weerleggen met een halve hekstelling. In het middenspel trok Joris door een verrassende plakker het initiatief naar zich toe. Met enkele krachtige zetten kreeg hij een mooie positie. Toch was de overblijvende positie remise. Op weerstandspunten bereikte Ritchie daardoor de derde plaats.
070505jorisritchie.gif Jannes Kromhout boekte een snelle overwinning op Kaspar Heijnen. Kaspar dacht zich op een originele manier te kunnen bevrijden uit een lange-vleugel opsluiting. Dat was veel te impulsief, want hij had niet gezien dat Jannes nog een naslag kreeg.
Arwin Lammers nam tegen Martijn van IJzendoorn het nodige risico door een gesloten kerkhofaanval te beginnen. Martijn kwam heel goed te staan en behaalde de winst door een eenvoudig zetje.
Bert Aalberts plaatste tegen Wopke de Vries een vreemde Ghestem-doorstoot. Op zijn beurt zocht Wopke de rand op. De positie was niet alledaags. Bert verraste zetjesspecialist Wopke met een doorbraakcombinatie, waarop Wopke beduusd helemaal verkeerd reageerde. Nu was de partij snel in het voordeel van Bert beslist.
Thijs Wisse accepteerde tegen Marc den Hartog twee hangende schijven. Marc kwam daarna heel goed te staan, maar Thijs leek zich te bevrijden. Thijs brak door naar dam, maar Marc had de consequenties beter berekend. Hij won een schijf en de partij.
Lotte Aleven en Karlijn Overes speelden een klassiek partij. Lotte kreeg een achtergebleven schijf op 46. Wie mocht verwachten dat de beide vriendinnen elkaar geen kwaad zouden doen, kwam bedrogen uit. Karlijn deed er alles aan om een voordelige positie te krijgen. Dat lukte haar. Ze kreeg een uitstekende aanvalsstand, maar accepteerde geheel onnodig een remiseaanbod.
Nadat de opening in de partij tussen Gilles Yeung en Anna Kosters heel interessant was, werden de spanningen spoedig verbroken. Gilles hield daar een betere stand aan over, maar uiteindelijk werd het toch een gelijkwaardige remise.