G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – De plaatsing van dammer Gérard Jansen voor de finale van Wereldkampioenschap in Amsterdam kwam gisteren geen moment in gevaar. De Huissenaar sloot zijn voorlaatste partij in groep C af met een remise tegen Daoude Diakité uit Mali en is zeker van een plaats bij de beste drie van deze groep.

Vandaag sluit de grootmeester van DV Huissen deze eerste fase af met een duel tegen titelverdediger Alexander Georgiev uit Rusland. De Rus is nog niet helemaal zeker van plaatsing; hij heeft nog concurrentie van de Wit-Rus Sergej Nasevich en van de verrassende Oekraïner Igor Kirzner en bij het grote rekenwerk in Amsterdam wordt zelfs nog een piepkleine kans op plaatsing aan Rob Clerc toegedacht.

Ook in de achtste ronde toonde Gérard Jansen zijn gezonde spelopvatting. In zijn kenmerkende stijl ging Jansen op zijn doel af. De controle over het centrum en de mogelijkheid om de aanval te kiezen waren voor de koploper aanknopingspunten voor een goed resultaat. Diakité, de Malinees die nog in de race was voor een plaats in de eindstrijd, kon geen vuist maken.

Diakité stelde Jansen op de drieëntwintigste zet remise voor. Jansen: "Ik wees dat voorstel af omdat ik belangrijk terreinvoordeel had en nog voor mijn winstkansen wilde spelen." Het werd uiteindelijk in een dammeneindspel met drie tegen één dam een plusremise voor de Huissenaar. Veel maakte dat voor hem niet uit. Zijn puntentotaal spreekt boekdelen.

De Huissenaar aan de vooravond van de negende ronde: "Georgiev is nog niet helemaal zeker van plaatsing. Ik ga gewoon mijn eigen weg. Misschien is het interessant om voor de winst te gaan. Georgiev zal zich moeten bewijzen. Ik kan mij nu zelfs verlies permitteren. Het resultaat uit de groepswedstrijden gaat immers niet mee naar de finale."

Baljakin is, na zijn plusremise tegen Robert Misans uit Letland, zeker van een plaats in de finale. Ook Alexander Schwarzman heeft zich uit deze groep geplaatst. De derde finalist komt uit het onderlinge duel tussen Ndiaga Samb en Anatoli Gantwarg. Samb heeft aan remise voldoende.

Valneris greep gisteren zijn laatste kans op deelname aan de finale. De Let klopte Abdoulaye Der en is weer helemaal terug in de strijd om de drie finaleplaatsen. Hij staat op gelijke hoogte met Mark Podolski. De Duitser heeft vandaag in de Belg Bryan Wollaert qua rating een lichtere tegenstander dan Valneris die met Nederlandse denksportvirtuoos Ron Heusdens te maken krijgt.

De opdracht voor Valneris is duidelijk: winnen en niet minder dan dat tenzij Podolski tegen Wollaert in de fout zou gaan.

Programma voor de slotronde van de groepswedstrijden: Jansen speelt vandaag zijn duel tegen Georgiev en Baljakin tegen de Pool Piotr Chmiel. Valneris zal dus tegen Heusdens optimaal voor zijn kansen moeten vechten.