In zevende ronde weer winst voor G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Het blijft uitstekend gaan met Gérard Jansen tijdens het Wereldkampioenschap (WK) dammen in Amsterdam. De Huissenaar behaalde tegen hekkensluiter Carlos Lorevil uit Curaçao zijn vierde zege in de groepswedstrijden.

Jansen staat nu op elf punten. Deelname aan de finale om de wereldtitel kan hem nauwelijks meer ontgaan. Jansen houdt de kop en staat twee ronden voor het einde van de groepswedstrijden twee punten voor op Nasevich uit Wit-Rusland en wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland en drie op de Malinees Daoude Diakité. Bij een remise vandaag met Diakité is de plaatsing van Jansen definitief.

De grootmeester van Damvereniging Huissen had zoals verwacht gisteren weinig moeite zijn met tegenstander Lorevil. Binnen vier uur speeltijd was het pleit beslecht. De partij duurde weliswaar 66 zetten. Lorevil had zich het partijverloop in het eindspel kunnen besparen. Hij streed een verloren strijd. Jansen liet zijn prooi natuurlijk niet meer los en voltooide het afspel moeiteloos.

Op het oog was de ontmoeting van Jansen lang redelijk in balans. Dat was schone schijn want de Huissense troef toonde zijn geduld en bedacht een scherpzinnige tactiek om op lange termijn de vruchten te plukken. Lorevil ging gebukt onder een slechte verdeling van zijn schijven. Door het offeren van een schijf had Jansen vrije doortocht naar dam zonder enige compensatie voor Lorevil.

"Het toernooi verloopt tot nu toe nog steeds boven verwachting. De partij van vandaag was een verplicht nummer maar je moet het toch wel klaren", aldus de optimistische dammer uit de Betuwe, die er aan toevoegt: "In het middenspel was Lorevil niet nauwkeurig en reageerde hij verkeerd op mijn tijdelijk offer."

Jansen komt in Amsterdam nog achter het bord tegen Diakité (vandaag) en tegen wereldkampioen Georgiev (morgen). Met twee remises lijkt tevens de groepswinst voor de Huissenaar beklonken.

Alexander Baljakin was gistermiddag nog sneller dan Jansen klaar. Na zijn winst op Rajpal Singh heeft de Wit-Rus net als zijn clubgenoot elf punten. Plaatsing voor de WK-eindstrijd heeft ook Baljakin in eigen hand. Singh kon Baljakin gisteren geen strobreed in de weg leggen. Een negatieve ruil kostte de man uit India een volle schijf.

Een cadeautje dus voor de Arnhemmer. Zijn opponent is in dit toernooi al vaker door elementaire beginnersfouten opzij gezet. Na vijfentwintig zetten kon Singh, na weer een misgreep, de schijven in de doos doen. Baljakin kan in de partijen tegen Robert Misans uit Letland en Piotr Chmiel uit Polen zijn plaatsing veilig stellen.

Voor Guntis Valneris was de remise tegen de Fransman Gilles Delmotte een nieuwe tegenvaller. De Let in dienst van DV Huissen blijft als vierde geklasseerd en moet vrezen voor uitschakeling in zijn groep. Valneris staat nog steeds een punt achter nummer drie, de Duitser Mark Podolski en twee achter Edvard Buzinski.

In de voorlaatste ronde van de groepswedstrijd speelt Gérard Jansen vandaag om 14.00 uur tegen Diakité. Alexander Baljakin ontmoet Robert Misans en voor Valneris wordt het treffen met Abdoulaye Der uit Senegal de laatste kans zich op te werken. Daarna speelt Valernis in de laatste ronde in zijn groep nog tegen de tegenvallende Nederlander Ron Heusdens.