G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Het Wereldkampioenschap (WK) dammen verloopt tot nu toe voor Gérard Jansen boven verwachting. De Huissense grootmeester won zijn tweede groepswedstrijd van Aleksej Domcev en remiseerde in de derde partij met de Senegalees Bassirou Ba. Na deze voortvarende start bezet Jansen in zijn groep de ongedeelde koppositie. Dat moet een solide basis zijn voor één van de drie na negen ronden beschikbare finaleplaatsen.

Grootmeester Jansen na de tweede speeldag: "Met mijn plus tweescore kan ik rustig verder in deze groep. Ook met mijn aantal overwinningen, die beslissend zijn bij gelijke aankomst, zit ik goed. De concurrentie mag nu de kastanjes uit het vuur halen. Deze start van het WK is prettig; ik blaak van het zelfvertrouwen. Over de afloop van het treffen met Domcev ben ik erg tevreden."

In de tweede ronde van gistermorgen kreeg Jansen in een laveerpartij tegen Domcev het centrum van het bord in handen: "Ik kreeg het heft in handen. Het verloop vertoonde gelijkenis met de partij een dag eerder tegen Rob Clerc. In een 5 om 5 positie was het gedaan met het verzet."

De in de Nederlandse competitie voor Westerhaar uitkomende Domcev geldt als een moeilijk te kloppen tegenstander. Weliswaar eindigen zijn partijen vaak in remise maar de Litouwer heeft een ondernemende speelstijl. Jansen trok zich daar weinig van aan. Hij verzilverde overtuigend zijn terreinvoordeel en maakte de partij op een spitsvondige manier uit.

In zijn partij met Ba had Jansen het moeilijker. Jansen gisteravond: "Dit was van mijn kant een minder geslaagd optreden. Ik raakte lichtelijk in de verdrukking en had in het middenspel twijfels over de afloop. De positie op het bord verslechterde. Gelukkig hield ik het hoofd koel en kon ik, zij het met kunst en vliegwerk, op een onbeslist resultaat af."

Jansen in zijn terugblik: "Het positioneel nadeel bleef binnen de marges. Mijn Afrikaanse overbuurman is handig in dit soort standjes. Naarmate het materiaal uitdunde, kon ik met een rustige aanpak verliezende varianten ontwijken. Het offeren van een schijf was toereikend voor de puntendeling."

Alexander Baljakin, ook dammend bij DV Huissen, staat na de derde ronde met vijf punten op de gedeelde eerste plaats. De uit Wit Rusland afkomstige maar voor Nederland uitkomende nummer 3 van de wereld klopte eerst Flaubert Ndonzi uit Kameroen en remiseerde gisteravond met veelvoudig oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg.

Baljakin die uitkomt in wat de dammers de poule des doods noemen, ontplooit zich uitstekend. Hij trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van de sterke bezetting van zijn groep. Afrikaan Ndonzi, die afgelopen zomer het Open Nederlands Kampioenschap won, moest buigen. Baljakin zette in zijn kenmerkende stijl de partij naar zijn hand. In het duel met Gantwarg had Baljakin langdurig het initiatief; het evenwicht werd niet verbroken.

Ook voor Guntis Valneris, de derde dammer van DV Huissen op dit WK, verliep de vrijdag uitstekend. Eerst deelde de Let de punten met de Rus Vladimir Milshin. Later op dag liep Valneris de Italiaan Michelle Borghetti onder de voet. Na deze resultaten staat Valneris in zijn groep met 4 punten op de gedeelde eerste plaats.

Voor Gérard Jansen staat dit weekend in het teken van de ‘oosterse ontmoetingen’. Hij ziet achtereenvolgens Sergej Nasevich (Wit-Rusland), Ganbaatar Ganjargal (Mongolië) en Igor Kirzner (Oekraïne) tegenover zich aan de damtafel. Baljakin wacht op Ndiaga Samb (Senegal), Dickson Maughn (Trinidad en Botafogo) en Alexander Schwarzman (Rusland). Valneris treedt aan tegen Mark Podolski(Duitsland), Alexander Getmanski (Rusland) en Daoude Diakité (Mali).