G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Gérard Jansen heeft op het Wereldkampioenschap (WK) een uitstekende uitgangspositie voor de finalegroep van twaalf dammers. Die gaan vanaf komende donderdag in Amsterdam strijd leveren om de wereldtitel. De Huissenaar staat na zes ronden in zijn groep eenzaam op kop. Jansen behaalde, met nog drie partijen te gaan, negen punten. Hij heeft er één meer dan Nasevich en twee meer dan titelverdediger Georgiev en Diakité.

Zaterdag kwam de grootmeester van DV Huissen in zijn confrontatie met de Wit-Rus Sergej Nasevich tot zijn tweede remise. Het werd in de opening geen hoogstandje maar toch kwam Jansen sterk opzetten. Zijn initiatief leidde tot een plusremise, een resultaat dat bij gelijke aankomst doorwerkt. Jansen: "Nasevich kwam licht in de problemen en moest zoek naar een punt. Dat plusje is voor mij moreel belangrijk."

Gisteren kwam Jansen voor de tweede keer op dit (WK) twee keer achter het bord. Hij won de ontmoeting tegen Ganbaatar Ganjargal uit Mongolië en deelde de punten met Igor Kirzner uit Oekraïne. Vooral de winst op Ganjargal was belangrijk. Jansen bracht zijn technische bagage in het spel waardoor zijn opponent uiteindelijk in de hekstelling belandde.

Jansen: "Dat betekende voor mij belangrijk positioneel voordeel. Ik heb de druk stevig opgevoerd en Ganjargal aan banden gehouden. Rond de vijftigste zet bracht ik een winnend plan tot uitvoering. Ik ging ten koste van een schijf naar de damlijn en bracht allerlei dreigingen in het spel. Die leidden er toe dat de Mongoliër minimaal in een verloren overmachtseindspel terecht zou komen. In de partij heb ik met een offer en de tussenloop met de dam mijn voordeel verzilverd."

De remise met Kirzner had minder om het lijf. Op de dertiende zet liet de Oekraïner merken in te zijn voor remise. Volgens de reglementen moeten wederzijds veertig zetten worden gedaan voordat een onbesliste uitslag geldig is. Jansen en zijn overbuurman schoven plichtmatig de veertig vol en staakten toen de strijd.

Gérard Jansen na zijn vierde WK-dag: "Mijn positie op de ranglijst is erg gunstig. Ik blijf met deze remise kansrijk geklasseerd. Zo’n uitslag doet geen afbreuk aan het doel om de finale te halen. Bovendien kom je na een snelle partij weer tot rust. Morgen kom ik uit tegen Carlos Lorevil uit Curaçao, een uitgesproken outsider op dit niveau."

Ook Alexander Baljakin lijkt zich uitstekende kansen op de finalegroep te hebben verschaft. De Arnhemmer deelt de eerste positie met de oud wereldkampioenen Alexander Schwarzman en Anatoli Gantwarg. Het trio van Russische afkomst staat met negen punten één punt los van de Afrikaan Ndiaga Samb. Baljakin heeft in de resterende dagen een relatief licht programma.

Zaterdag remiseerde Baljakin met Samb. In de ochtendronde van zondag maakte Baljakin Dickson Maughn uit Trinidad tot zijn slachtoffer. De middagpartij leverde een voorspelbare salonremise met Schwarzman op.

De kansen voor Guntis Valneris, de derde deelnemer van DV Huissen, om de eindstrijd te halen zijn onduidelijk. De profdammer uit Riga moet minimaal één punt goedmaken. Na de remise tegen Mark Podolski verslikte de Let zich in de Rus Alexander Getmanski.

Die nederlaag kan vervelende gevolgen hebben. In de zesde ronde herstelde Valneris zich ten koste van de Belg Bryan Wollaert. Ook het leidende duo Getmanski en Edvard Buzinski won in deze ronde. Getmanski en Buzinski staan op negen punten, Podolski op acht en Valneris op zeven.

Vanmiddag om 14.00 uur wordt in het Tulip Inn Riverside Hotel in Amsterdam de zevende ronde gespeeld. Jansen krijgt te maken met hekkensluiter Lorevil. Baljakin treft de eveneens puntloze Rajpal Singh uit India en voor Valneris wordt het bord opgesteld voor de partij tegen Gilles Delmotte uit Frankrijk.