Pupillenviertal DV Heijting Huissen naar NK

door Jo Weijman 

Zaterdag 8 oktober heeft het pupillenviertal van Damvereniging Heijting Huissen zich in de halve finalen in Lent geplaatst voor de finale van Nederland. In de halve finale moesten zes teams strijden om twee plaatsen voor de finale.

In de eerste ronde werd het team van Lent, dat in de plaats van Meurs D&Z 2 uit Culemborg speelde, met 8-0 opzij gezet, terwijl de grote concurrent Lunteren met 3-5 van Witte van Moort verloor. Ook in de tweede ronde hadden de Huissense dammers met 8-0 moeten winnen. Echter, Dirk Joosten raakte in een gewonnen positie, met een dam voor gelijk aantal stukken, de draad kwijt en verloor in een remisestand op de klok. Hierdoor werd met 6-2 gewonnen van Zenderstad uit Utrecht.

Het team was vervolgens volledig van slag en verloor de belangrijke wedstrijd van DES Lunteren met 0-8. Hierdoor kwam Witte van Moort alleen aan de leiding met 6 punten uit 3 wedstrijden, gevolgd door DES Lunteren en DV Heijting Huissen met 4 punten.

De vierde ronde was de concentratie weer terug bij de Huissense dammers en werd het team van S&A/DAM Dongen uit Brabant met 8-0 verslagen. De verrassing in de vierde ronde was de nederlaag van Witte van Moort tegen Zenderstad, waardoor DES Lunteren, Witte van Moort en DV Heijting Huissen met ieder 6 punten uit 4 wedstrijden gedeeld op de eerste plaats kwamen en Zenderstad met 5 punten ook nog kanshebber was.

De laatste ronde moest DES Lunteren tegen Zenderstad welke wedstrijd DES Lunteren snel met 7-1 besliste, waardoor DES Lunteren met 8 punten door was naar de finale. DV Heiting Huissen moest tegen Witte van Moort winnen of bij gelijk spel aan de hogere borden winnen. De wedstrijd begon slecht, omdat Wout Aleven na tien minuten aan bord twee in de fout ging en verloor. Dirk Joosten wist even later aan bord drie de stand weer gelijk te trekken door met mooi spel te winnen. Pepijn van den Brink speelde aan bord vier een partij met wisselende kansen, waarbij de trainer meerdere keren zijn hart vasthield, maar Pepijn bleef rustig en speelde remise. Bas van Engelen speelde aan bord één zeer sterk; zijn tegenstander had al vroeg de kroonschijf opgespeeld en Bas heeft geleerd hoe dit behandeld moet worden, zodat hij rustig kon wachten tot zijn tegenstander niet anders meer kon dan stukken weggeven en vervolgens opgeven. Hierdoor werd de uitslag 5-3, waardoor het pupillenviertal van DV Heting Huissen gelijk met DES Lunteren met 8 punten bovenaan eindigde.

DES Lunteren werd op bordpunten, 31, eerste en DV Heting Huissen met 27 bordpunten tweede. Beide teams plaatsen zich hierdoor voor de finale van Nederland op 3 december.

De score van de Huissense dammers: Bas van Engelen 8 uit 5, Pepijn van den Brink 7 uit 5, Wout Aleven en Dirk Joosten 6 uit 5.