G

Uit: De Gelderlander

Maandag, 22 januari 2007 – HUISSEN – Gérard Jansen gaat in zijn kwalificatiegroep voor de eindronde van het Nederlands kampioenschap dammen niet langer alleen aan de leiding.
De Huissenaar kreeg afgelopen weekeinde gezelschap van Michiel Kroesbergen. Beide spelers hebben na vier wedstrijden zes punten verzameld en leiden de dans in groep 2. De achtervolgers Marino Barkel, Richard Meijer en Paul Oudshoorn staan op twee punten.
Jansen kwam in de derde en vierde speelronde, afgelopen weekeinde gespeeld op sportcentrum Papendal, niet tot winst. Hij deelde de punten met Peter van der Stap en diezelfde Kroesbergen. Laatstgenoemde won eerder van laagvlieger Maikel Palmans en maakte daardoor zijn achterstand op Jansen ongedaan.
Jansen leek zaterdag goede perspectieven te krijgen tegen Van der Stap. De speler van DV Huissen had een kansrijke aanval maar koos niet voor het sterkste plan. In het treffen met Kroesbergen zat het de Huissense grootmeester niet mee. Jansen kwam wel op schijfwinst maar die bleek niet voldoende voor winst.
In groep 1 van het kwalificatietoernooi handhaafde Jasper Lemmen zich in de kopgroep. De Bemmelnaar deelde ook twee keer de punten, tegen Fred de Koning en Wouter Ludwig.
Lemmen zocht tegen De Koning, speler van DV Huissen zijn heil in een afwikkeling. Bij analyse bleek de speler van Amsterdam een goede winstkans te hebben gemist. In de partij tegen Ludwig was Lemmen snel klaar. In het middenspel was alle muziek uit de stand verdwenen. Beide Gelderse spelers kwam toen remise overeen.
Lemmen staat na die uitslagen met zes punten uit vier wedstrijden op de (met Leopold Sekongo) gedeelde tweede plaats. De achterstand op de eenzame leider Menno Provoost bedraagt een punt.
De Koning staat in deze groep in de lage middenmoot. De Nijmegenaar in Huissense dienst deelde na de remise met Lemmen ook met Sekongo de punten. Hij staat zevende met drie punten.
Ook Theo Berends kwam tot twee remises. De speler van DV Huissen speelde gelijk tegen Alfons Ottink en Roel Boomstra. De Gelderse kampioen heeft nu drie punten uit vier wedstrijden en behoort daarmee tot de laaggeklasseerde spelers in groep 3.
De vijfde en zesde speelronde van het NK-kwalificatietoernooi staan gepland voor het weekeinde van 3 en 4 februari.