Eerste team redt het niet tegen Meurs

In de achtste ronde verloor Damvereniging VBI met 12-8 van Meurs DeZ Culemborg.

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

Denk en Zet geeft DV Huissen geen kans
Door ANTON JANSSEN

Maandag, 15 januari 2007 – CULEMBORG – De Huissense dammers slaagden er niet in Denk en Zet in Culemborg een halt toe te roepen. De koploper bleef de Huissenaren met 12 – 8 de baas. Het tiental uit Huissen staat op de zesde plaats en vervult dit seizoen verder een bijrol in de middenmoot van de ereklasse.

Denk en Zet besliste de Gelderse kraker met twee winstpartijen. Aan Huissense kant verloren de broers Geert en Theo Berends. Speler/teamleider Geert van Aalten en technisch directeur Johan Krajenbrink kwamen tot dezelfde conclusie. „Wij konden het vandaag in de breedte niet bolwerken. Net als tegen Amsterdam was er voor ons niets te halen. Culemborg beschikt over een mooi team dat degelijk speelt en geen kansen weggeeft", verklaarde het duo.

Voorzitter Joop Hendriksen van DV Huissen was teleurgesteld: „Onze sterke punten komen meestal goed uit de verf. Onze strategie om tot winst te komen, gaat altijd op behalve tegen de absolute top zoals vanmiddag. Op de nederlaag viel weinig af te dingen."

Guntis Valneris opende de score. De Letse grootmeester trof aan bord 10 in Alexander Getmanski een op resultaatgerichte tegenstander: remise. Van Aalten bereikte aan bord 2 dezelfde uitslag tegen Bas Messemaker. Fred de Koning vond aan bord 3 tegen Andrej Kalmakov direct na de tijdnood een remisevoortzetting.

Intussen zat Geert Berends tegen Jan Peter Patist al een uur lang in zwaar weer. De positie van de dammer aan bord 4 verslechterde zienderogen. Berends leverde een schijf in, stelde de opgave lang uit maar kreeg geen kans op herstel.

Gérard Jansen poogde aan bord 9 lang de positie van Evgueni Vatoetin onder vuur te nemen. De Huissense grootmeester ging in de aanval over zijn lange vleugel. De Wit-Rus liep over het remisepad. Joost Hendriksen moest aan bord 6 tegen Bennie Provoost alle zeilen bijzetten. Hendriksen hield het nadeel binnen de perken: remise.

Krajenbrink was de enige Huissenaar die winstkansen had. Het spel van de speler aan bord 5 tegen Alexander Boulatov oogde kansrijk. De Wit-Rus verdedigde zich correct. Alex Mathijsen ontsnapte aan bord 1 tegen Leopold Kouogueu aan verlies. De Afrikaan bereikte een veelbelovend eindspel maar de winstvoering bleek niet sluitend.

Dat gold ook voor Alexander Baljakin. De Huissense speler, vorige week winnaar van het toernooi om de Balt Cup in Vilnius, stuitte aan bord 8 op jeugdwereldkampioen Pim Meurs die na tijdnood naar een nadelige remise afwikkelde. Baljakin handhaafde zich met 14 punten uit 8 partijen wel als topscorer in de ereklasse.

Theo Berends belandde aan bord 7 tegen oud jeugdwereldkampioen Boudewijn Derkx in een eindspel dat kansloos bleek. Na bijna zes uur staakte Berends het verzet in een verloren stelling. Zijn verlies bracht de eindstand op 12-8.

Damvereniging VBI 1 incasseert verlies tegen Culemborg
door Joop Hendriksen

 De wedstrijd tegen de koploper in de nationale ereklasse Meurs Denk en Zet uit Culemborg pakte voor Damvereniging VBI niet goed uit. De Culemborgers hebben zich aan het begin van dit seizoen aanzienlijk versterkt dank zij een royale sponsorbijdrage. Het nationale kampioenschap kan het team in dit seizoen nauwelijks ontgaan.

De score begon met een grootmeesterremise tussen Guntis Valneris en de Rus Alexander Getmanski. Geert van Aalten had tegen Bas Messemaker een minder goede start, maar hij trok dit in het middenspel weer recht met een gelijkwaardige remise tot gevolg.
Fred de Koning moest het opnemen tegen de hoog genoteerde Rus Andrej Kalmakov. Hij weerde zich goed, leek even wat minder sterk te staan maar forceerde nieuwe kansen en sloot af met een voordelige remise.
De eerste Huissenaar die in de fout ging was Geert Berends. Hij liep tegen zijn eerste nederlaag in dit seizoen aan . Hij kwam tegen Jan Peter Patist nog wel goed uit de opening maar kon na een schijfoffer geen vuist meer maken.
Gérard Jansen zette zijn Wit-Russische tegenstander Evgueni Vatoetin wel onder druk, maar die kon de schade beperken zodat er niet meer dan remise in zat.
Joost Hendriksen leek bevrijd van de druk die het afstuderen op hem uitoefende en hij begon tegen de veel hoger genoteerde Bennie Provoost met een goede opening en een sterk middenspel. Hij raakte vervolgens het spoor enigszins bijster, maar wist toch de veilige remisehaven te bereiken.
Johan Krajenbrink speelde tegen Alexander Boulatov een zeer sterke partij en had beduidend voordeel. Het was iedereen een raadsel hoe de Wit-Rus uiteindelijk nog naar remise glipte.
Alex Mathijsen moest het opnemen tegen de nummer 11 van de wereldranglijst, de Kameroenees Leopold Kouogueu. Na een goede stand in het middenspel kwam hij in een gevaarlijke klassieke omsingeling terecht, maar Alex wist met scherp spel remise binnen te halen.
070113theoberends.gif Alexander Baljakin speelde tegen de jeugdwereldkampioen Pim Meurs. Hij beukte voortdurend op de verdediging van zijn tegenstander, maar deze gaf geen krimp zodat ook deze wedstrijd in remise eindigde.
Theo Berends tenslotte kon het niet bolwerken tegen de oud-jeugdwereldkampioen Boudewijn Derkx. Hij kwam al snel onder druk te staan en naarmate de wedstrijd vorderde, bleek het een kansloze affaire voor Theo te worden. De uiteindelijke uitslag werd dus 12-8 voor de Culemborgers.