G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Gérard Jansen heeft de reeks remises doorbroken en gisteren een sensationele overwinning geboekt op de scheidende wereldkampioen Alexander Georgiev. De Huissenaar, die zelf nog ongeslagen is, bezorgde de Rus de eerste nederlaag tijdens dit Wereldkampioenschap (WK) dammen.

De Rus kan de wereldtitel nog enkele dagen koesteren. Komende zondag zal hij er afstand moeten doen. Na zijn verlies tegen Jansen kan Georgiev het verder wel schudden. De titeldrager vanaf het jaar 2002 is nu volstrekt kansloos geworden.

Jansen, één van de drie spelers van DV Huissen op dit WK, was gisteravond in zijn nopjes. De triomf op de titelverdediger maakt zijn finale helemaal goed. Op de slotdag van de kwalificatiewedstrijden (vorige week woensdag) had de Huissense grootmeester een stille hoop Georgiev te verslaan. Dat gebeurde toen niet. Gisteren, in de zevende finaleronde, kreeg de Rus klop van de ervaren Betuwse dammer die zelf in 1987 in Moskou de Europese titel naar Nederland bracht.

Na afloop van de lange partij was Jansen helemaal bij de les: "Het was in het begin een rustige partij in het flankspel waarin Georgiev een opstoot door het centrum plaatste. Waarschijnlijk overschatte de Rus zijn mogelijkheden. Bovendien investeerde hij veel tijd. Op gegeven moment kon ik naar dam; het leek of hij ook de damlijn kon halen en gelijkwaardig bleef staan. Dat was een misrekening want met een krachtzet kreeg ik prachtige vooruitzichten."

Het partijverloop leidde tot een voordelig eindspel voor Jansen die met twee schijven voorsprong een winnend afspel bereikte: "De Rus had moeite het verlies te accepteren want hij bleef, misschien wel tegen beter weten in, op een foutje hopen. Dat was natuurlijk een illusie. Na bijna zes uur spelen zag Georgiev in dat zijn materiële achterstand nog groter zou worden en verdere tegenstand kansloos was," aldus het opgetogen commentaar van Jansen. Hij staat nu als vijfde geklasseerd in het gezelschap van onder andere clubgenoot Alexander Baljakin.

Gérard Jansen keek blij terug op deze rumoerige WK-dag die in het teken stond van het klokincident tussen de Rus Alexander Getmanski en de Senegalees Ndiaga Samb. De laatste claimde winst omdat zijn tegenstander de tijd zou hebben overschreden.

Hoofdarbiter Jahu uit Estland sommeerde Samb verder te spelen. Toen die dat weigerde werd zijn partij verloren verklaard. De Senegalees heeft tegen die uitspraak protest aangetekend. Het gedrag van de beide betrokken spelers in de buurt van de speelzaal irriteerde de dammers die nog bezig waren. Jansen: "Ik heb luid om stilte gevraagd. Wij konden niet ongestoord ons denkwerk verrichten."

Guntis Valneris kwam gisteren tegen Sergej Nasevich tot licht voordeel. Toereikend voor winst was dat niet. Alexander Baljakin manoeuvreerde voorzichtig in zijn duel met de Russische koploper en favoriet nummer één de titel Alexei Tsjizjov. In een afstandsgevecht waarin de risico’s werden gemeden, kwamen de grootmeesters remise overeen.

Vandaag wordt de achtste finale ronde gespeeld. Jansen speelt met wit tegen Tsjizjov. Valneris (wit) ontmoet Farkhad Huseynov uit Azerbeidzjan en Baljakin (wit) treft Georgiev achter het bord.