Valneris verzuimt winst tegen Georgiev

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Gérard Jansen bleef ook in de zesde ronde voor het Wereldkampioenschap (WK) ongeslagen. De resultaten van de dammer uit Huissen zijn in deze eindstrijd eentonig: de partij tegen de Rus Alexander Getmanski werd voor beide dammers de zesde remisepartij op rij. Daarmee handhaaft Jansen zich in de middenmoot, op flinke afstand van lijstaanvoerder Tsjizjov.

Het duel tussen Jansen en Getmanski oogde aanvankelijk saai De spelers werkten de opening snel af en er verdween veel materiaal van het bord. De Rus verwierf zich terreinvoordeel. De Huissense grootmeester aasde op een klassieke opstelling. Jansen: "Ik had een gemakkelijker hanteerbare positie. In die fase was Getmanski zich van de dreigende gevaren bewust."

"Hij trok bijna een uur bedenktijd uit om een goede weg te vinden waarin hij overigens probleemloos slaagde. De spanningen op ons bord waren voelbaar. Uiteindelijk bloedde de strijd dood en kwamen we na bijna vier uur speeltijd remise overeen.", aldus de nog steeds ongeslagen troef van DV Huissen.

De meest opmerkelijke uitslag kwam gisteren op naam van Guntis Valneris. De Let in dienst van DV Huissen liet in het eindspel regerend wereldkampioen en titelverdediger Alexander Georgiev glippen. Valneris verzuimde in het spoor van koploper Alexei Tsjizjov te blijven.

Valneris had tegen de Russische grootmeester Getmanski een erg kansrijke positie. In de publieksruimte werd serieus met winst voor de Letse wereldkampioen van 1994 rekening gehouden. Valneris maakte evenwel een fatale misrekening waardoor zijn voordeel als sneeuw voor de zon verdween. De speler van DV Huissen haalde op het verkeerde veld dam zodat Georgiev een herkansing kreeg.

Toen Valneris van het winnend pad af raakte, waren zijn winstkansen op slag verkeken. Guntis moest in een teleurstellende remise berusten. Die uitslag had Alexander Baljakin, de derde deelnemer van DV Huissen, al uren eerder laten noteren.

Het had er alle schijn van dat Alexander Schwarzman en Baljakin een rustdag hadden opgenomen. Ze deelden binnen een uur na een vlak duel de punten. Beide spelers speelden plichtmatig de vereiste veertig zetten en tekenden toen het notatiebiljet voor remise.

Tsjizjov won gisteren van de Litouwer Edvard Buzinski en zag zijn voorsprong tot twee punten groeien. De negenvoudig mondiaal titeldrager lijkt op weg naar zijn tiende. De Rus staat op tien punten, Valneris op acht en Baljakin en Nederlands kampioen Kees Thijssen delen met punten de derde plaats.

Vandaag om 14.00 uur staat de zevende ronde op het menu in Tulip Inn Riverside in Amsterdam. Voor de spelers van DV Huissen is het programma: Jansen met zwart tegen Georgiev, Baljakin (zwart) tegen Tsjizjov en Valneris (wit) tegen Sergej Nasevich uit Wit-Rusland.