Wereldtop bij het dammen kleurt Huissens

door Anton Janssen

Guntis Valneris tweede, Alexander Baljakin derde en Gérard Jansen vierde op het wereldkampioenschap dammen in Amsterdam. Drie spelers van damvereniging Huissen. Misschien moet in Huissen maar eens de platte kar van stal.

Eerst kwam het berustende gebaar en toen de felicitatie. Guntis Valneris gaf zich over. Meer dan remise zat er niet meer in tegen de nieuwe wereldkampioen Alexei Tsjizjov. "Ik heb het geprobeerd, maar hij is erg sterk. Te professioneel om zich te laten verleiden tot een ingewikkelde strijd. Spelen op een draw is makkelijker dan moeten winnen. Nee, vandaag kon ik het niet meer winnen.
Eerder heb ik het laten liggen, tegen Georgiev en Getmanski", was het commentaar van Valneris, zelf de beste dammer van de wereld in 1994. Ondanks zijn snode plannen was Tsjizjov-Valneris de eerste partij in de slotronde die beslist werd. Na de afsluitende plichtplegingen stelde Valneris zich direct op tussen het publiek om de posities van zijn
clubgenoten bij DV Huissen – Gérard Jansen en Alexander Baljakin – te analyseren. Zijn manier om de teleurstelling van een vervlogen wereldtitel te verwerken.
De Let van damvereniging Huissen had zaterdag de partij tegen de Rus Schwarzman vlot in remise laten eindigen. Winst daar had niets meer toegevoegd aan zijn kansen op herovering van de wereldtitel. Het moest toch gisteren gebeuren in het onderlinge duel tegen Tsjizjov en daarom was ‘energie sparen’ een betere optie geweest.
In een periode van bijna drie weken dammen is energie sparen noodzaak. Valneris: "Zo’n toernooi is inderdaad niet mis. Vooral als er spanning op komt. Iedereen zei van tevoren dat ik heel gemakkelijk de finale zou gaan halen. Maar doe het maar eens. Buzinski scoorde heel erg goed in de kwalificatie, maar in de finale is hij voorlaatste geworden. ‘Alle energie
verspeeld’, zei hij tegen mij." De kwalificatiepoule ging Valneris moeizaam af, de finale haalde hij maar op het nippertje.
Een uur na afloop van de partij gisteren kon Valneris weer lachen. "God heeft me gelijke kansen gegeven, maar ik heb die niet genomen. Natuurlijk kan ik de volgende keer (2007 in Hardenberg, red.) weer wereldkampioen worden. Een aantal dingen moeten verbeteren: de opening, en bepaalde posities in het middenspel."
Misschien moet Valneris ook meer tijd in die opening steken. Op het moment dat Tsjizjov al vijfentwintig minuten had verbruikt gaf de klok van de Let pas één minuut aan. Overigens heeft Valneris zich met zijn tweede plaats automatisch geplaatst voor het volgende WK. Zijn twee clubgenoten op de derde en vierde plaats (nog) niet.
De laatste, Gérard Jansen, kreeg het gisteren aan de stok met de Estlandse hoofdarbiter Heinar Jahu. "Die man is niet berekend voor zijn taak. Ik liet de schijf misschien vijf seconden zweven alvorens ik zette. Schwarzman, mijn tegenstander, was weg, toch kreeg ik een vermaning. In de kwalificaties ging het ook al mis. Toen wilde ik niet beginnen omdat de airco, die pal boven mijn hoofd hing, werd aangezet. Ik zei er iets van tegen Rob Clerc. ‘Hij
heeft zonder dat je het in de gaten had je klok al aangezet’, merkte Rob toen op."
Jahu liet afgelopen woensdag door een stupide ingreep de partij tussen Getmanski en Samb volledig ontsporen. Jansen: "Hij belemmerde Getmanski te spelen, waarna de vlag viel."
Nadat de Huissenaar wat ‘stoom had afgeblazen’, werd een dikke grijns zichtbaar. "Natuurlijk, ik ben hier diktevreden mee. Ondanks een enkele domme, Samb, en sommige moeilijke, bijvoorbeeld tegen Guntis, partijen heb ik lekker gespeeld. Dat ik nu nog vierde word is de hand van Maradonna."
Waarmee hij doelde op de remise waarop Kees Thijssen gisteren, ondanks drie schijven meer, tegen hekkensluiter Huseinov uit Azerbeidzjan bleef steken. Bij winst zou Thijssen over Jansen en Baljakin zijn gewipt. Bijna drie weken dammen moet Jansen gesloopt hebben? "Nee hoor, als je meedoet in de top kun je veel meer hebben. Ik heb altijd goed geslapen.
Alleen op de rustdag dacht ik na over een minremise die ik had weggegeven." Vandaag neemt Jansen de gelegenheid te baat om ‘mijn kinderen weer eens naar school te brengen.’ Morgenochtend gaat om kwart over vijf de wekker af. De amateurdammer gaat dan weer aan het werk als voorraadadministrateur bij Shell. "Ik heb zin om te werken, maar kwart over vijf is inderdaad wel vroeg."
Baljakin, Jansen en Valneris speelden in bijna drie weken samen zestig partijen. Het trio bleef daarin ongeslagen. Hoewel? Als tussendoortje was er vorige week zaterdag de competitiewedstrijd tegen het bescheiden Hijken/DTC. En daar verloor Baljakin zomaar van de onbekende Maikel Palmans, omdat hij met twee schijven meer de klok niet meer in de gaten hield. "Gelukkig maar", schaterde de Arnhemmer toen hij daar aan werd herinnerd.
"Als ik drie weken achter elkaar moet dammen verlies ik altijd een keer. Ik heb toch liever dat het dan in de competitie gebeurt dan op het WK.".