Jansen en Baljakin in thriller om WK-ticket

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Vrijdag, 6 april 2007 – SOEST – De deelname van Gérard Jansen en Alexander Baljakin aan het wereldkampioenschap dammen staat nog niet vast.

Jansen deelde donderdag in de twaalfde ronde van het NK de punten met Bennie Provoost. Baljakin speelde remise tegen Kees Thijssen, die daarmee zijn landstitel prolongeerde. Vandaag moeten Jansen (tegen Michel Kroesbergen) en Baljakin (tegen Jeroen van den Akker) het WK – ticket zien veilig te stellen. Het duo van DV Huissen heeft net als Van den Akker veertien punten uit twaalf partijen. Van den Akker heeft het voordeel dat hij één winstpartij meer heeft. De variabelen rond de kwalificatie voor het WK zijn ingewikkeld.

Baljakin wordt bij een remise afhankelijk van de uitslagen van Jansen en van de oprukkende Auke Scholma. Jansen, die een plusje minder dan zijn clubgenoot heeft, is bij winst zeker van het WK ongeacht de andere uitslagen. Wanneer Jansen niet tot winst komt, kan Auke Scholma zich als gevaarlijke outsider aandienen door Sven Winkel te kloppen. De slotronde in Soest heeft dus een hoog horrorgehalte.

Gérard Jansen had in de voorlaatste ronde tegen Provoost het initiatief. Voor winstpogingen betekende dat weinig of niets. Beide spelers hielden de contactloze stelling door te ruilen in evenwicht.

"De verdeling van de twee plaatsen voor het WK kan nog alle kanten uit" , zei Jansen. "Er zijn verschillende kanshebbers. Dat garandeert een slotronde waarin voor elk punt gevochten zal worden. Niet alleen door Van den Akker, Baljakin en mijzelf. Scholma, Winkel en Hein Meijer volgen op één punt. Van dit trio is Scholma door zijn aantal overwinningen verreweg het gevaarlijkste. Voor mij is winnen van Kroesbergen niet eenvoudig, want hij heeft tot nu toe in alle duels remise gehaald."

Baljakin bereikte gisteren tegen Thijssen geen voordeel. Spannende ontwikkelingen bleven uit. De titelverdediger was zich bewust van zijn belangen. Na het verstrijken van het vierde speeluur hadden beide spelers de gelegenheid naar dam door te breken. Ze rookten toen de vredespijp: remise.