Jansen en Baljakin lopen WK mis

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Zaterdag, 7 april 2007 – SOEST – Het Nederlands kampioenschap dammen is voor Gérard Jansen en Alexander Baljakin teleurstellend geëindigd. De spelers van DV Huissen, die nog in de race waren voor de twee WK – tickets, stonden gisteren bij de sluiting met lege handen.

  Slideshow image
Gérard Jansen, hier nog lachend achter het bord, liep in de slotronde van het NK dammen een ticket voor het WK mis. foto Michiel Wijnbergh/ WFA 

Voor Jansen liep de dertiende en laatste ronde uit op een drama. De Huissenaar leed tegen Michiel Kroesbergen zijn enige nederlaag van het toernooi en viel daardoor in het eindklassement terug van naar de vijfde plaats, ver verwijderd van WK-deelname.

Baljakin sloot het NK af met remise tegen runner-up Jeroen van den Akker, zijn directe concurrent om de WK-tickets. Tot overmaat van ramp won achtervolger Auke Scholma van Sven Winkel waardoor Baljakin naar de vierde plaats zakte en net als ploeggenoot Jansen een optreden op het mondiale podium op zijn buik kon schrijven.

Baljakin kon zich troosten met de gedachte dat de vierde plaats hem (opnieuws) rechtstreeks toegang verschaft tot het NK van volgend jaar. Daarentegen zal Jansen, wil hij ook in 2008 weer meedoen aan de nationale titelstrijd, zich net als dit jaar eerst moeten zien te plaatsen door middel van kwalificatiewedstrijden.

Scholma speelde een beslissende rol in de uitschakeling van Baljakin en Jansen. De Groninger noteerde ten koste van Winkel zijn vierde partijzege. Hij profiteerde daarmee van de bepaling in de wedstrijdvoorwaarden dat het grootste aantal overwinningen beslissend is. Baljakin was in dit NK niet productief. Hij won slechts twee keer en miste de creativiteit om beslissend voordeel af te dwingen.

Jansen zette zijn partij tegen Kroesbergen ambitieus op, maar moest zijn strijdplan bijstellen toen Scholma met een fraaie rondslag zijn voordelige positie in winst omzette. "Toen moest ik helemaal voor de winst gaan", zo reageerde Jansen.

Die tactiek was niet zonder risico. In het middenspel verraste Kroesbergen hem met een slagenwisseling. "Ik kwam weliswaar ook op dam maar die was nutteloos. Kroesbergen speelde het eindspel handig en kon met meerdere schijven naar dam oprukken. In dit eindspel kon ik winstplannen uit het hoofd zetten, zelfs remise was te hoog gegrepen", aldus de teleurgestelde Jansen.

De Huissenaar wilde het mislopen van het WK niet op de voor hem fatale laatste ronde afschuiven. "Zelf heb ik de kansen eerder in dit toernooi niet optimaal benut. Het toernooi was ook voor mij zwaar want ik heb enkele keren bij een dubbel programma in de avondpartij slecht gestaan. Het missen van de winst op Winkel was voor mij het breekpunt."

NK dammen

Dertiende en laatste ronde: Michiel Kroesbergen-Gérard Jansen 2-0, Ron Heusdens-Boudewijn Derkx 0-2, Alexander Baljakin-Jeroen van den Akker 1-1, Anton van Berkel-Kees Thijssen 1-1, Hein Meijer-Leopold Sekongo 1-1, Sven Winkel-Auke Scholma 0-2, Bennie Provoost-Peter Schuitema 1-1.

Eindstand: 1. Thijssen 17 punten, 2. Scholma 15, 3. Van den Akker 15, 4. Baljakin 15, 5. Gerard Jansen 14, 6. Derkx 14, 7. Kroesbergen 14, 8. Meijer 14, 9. Winkel 13, 10. Sekongo 12, 11. Heusdens 11, 12. Van Berkel 10, 13. Provoost 10, 14. Schuitema 8.