Jansen zet opmars op WK voort

door Anton Janssen

Gérard Jansen zet zijn opmars in de finale van het WK dammen voort. De speler uit Huissen boekte gisteren in de negende ronde tegen Farkhad Huseinov uit Azerbeidzjan zijn tweede overwinning in drie dagen en staat daardoor nu alleen op de derde plaats van het algemeen klassement. Zijn achterstand op de Russische koploper Aleksei Tsjizjov, die de punten deelde met Ndiaga Samb (Senegal), liep terug tot twee punten; dertien om elf. De kansen op de wereldtitel lijken niettemin verkeken voor Jansen. Hij heeft niet alleen twee overwinningen minder dan Tsjizjov, ook de verhouding voordelige/negatieve remises (1-0 voor Tsjizjov tegen 0-2 voor Jansen) is ruimschoots in het voordeel van de Rus.

Tsjizjov heeft meer te duchten van Guntis Valneris. De clubgenoot van Jansen bij DV Huissen zit de Rus op de hielen. Pogingen van de Letse nummer twee om het gaatje van één punt te dichten liepen gisteren op niets uit. Valneris moest in zijn partij met Alexander Getmanski (Rusland) zelfs berusten in een nadelige remise. Valneris heeft de kansen op de WK-titel nog altijd in eigen hand. Uitgerekend morgen in de elfde en laatste ronde zit hij tegenover Tsjizjov.

Alexander Baljakin, de derde speler van DV Huissen die in Amsterdam aan het WK deelneemt, bleef tegen zijn landgenoot Siarhei Nasevich steken op remise. De Wit-Rus vindt zichzelf met tien punten terug in de langgerekte subtop van het klassement en kan de wereldtitel vergeten.