Jeugdteams Damvereniging VBI in actie

Het A-team werd vorig jaar na barrage tweede en ook dit seizoen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het topduel tegen Culemborg, de kampioen van vorig jaar, eindigde onbeslist. Dat de wedstrijd niet gewonnen werd, heeft het Huissense viertal geheel aan zichzelf te danken. Zij lieten de Culemborgers aan het einde van de wedstrijd ontsnappen.Ronald Neijenhuis gaf goed partij, maar een momentje van concentratieverlies kostte hem een schijfje. Ronald kreeg geen kans meer op herstel. De gelijkmaker kwam op naam van Pepijn van den Brink. De Huissenaar speelde een zeer sterke partij. Vervolgens was het Wout Aleven die het A-team op voorsprong zette. Akelig nauwkeurig loodste Wout de partijwinst binnen. Nu lag het totaalresultaat in handen van Richard van Kempen. In het late middenspel kwam Richard een schijf voor en niets leek een Huissense overwinning in de weg te staan. Richard verspeelde in drie minuten een gewonnen stand. En niet veel later verspeelde hij zelfs een remisestand en kon gedesillusioneerd opgeven. Deze onverwachte ontknoping was een klein smetje op een goed gespeelde wedstrijd. Werd er vorig jaar nog met 7-1 verloren, de vooruitgang is opzienbarend.

Jammer genoeg speelde het A-team vervolgens onverwacht gelijk tegen Lent. In een zeer spannende wedstrijd werden de wedstrijdenpunten gedeeld 4-4. Mede door dit resultaat gaat concurrent Meurs Denk en Zet nu alleen aan de leiding.
De wedstrijd begon voortvarend doordat Pepijn van de Brink zijn tegenstander volledig declasseerde. Vervolgens vergiste Ronald Neijenhuis zich en dat kostte een schijf  en de partij. Aan het vierde bord debuteerde Gérard Straatman. Hij speelde voor de afwezige Wout Aleven. Hij bouwde een zeer sterk centrum op. Tegen het einde van de partij kreeg Gérard nog volop winstkansen. Hij benutte deze kansen niet optimaal maar stelde wel zeer verdienstelijk de remise veilig. Tenslotte ging Richard van Kempen vol voor de winst tegen Vivian Moorman. In een positioneel sterk gespeelde partij speelde Richard goed naar remise 

In de wedstrijd tegen het jeugdviertal van Heteren kwam het B-team, dat geheel uit meisjes bestaat, gehavend aan de start. Liefst drie van de vier basisspeelsters moesten verstek laten gaan. Dat belette de meisjes niet om vol goede moed ten strijde te trekken.
Lotte Aleven speelde aan het eerste bord tegen een zwakkere tegenstander een foutloze partij. Ook haar jongere zus Lisa, die moest invallen, deed het uitstekend. Lisa bouwde rustig aan een sterke positie en wist de eerste fout van haar tegenstander bekwaam af te straffen. Invalster Nicole Muller had last van plankenkoorts. Ze moest voor het eerst een partij noteren en wist daar nog even geen raad mee. Hoewel ook haar tegenstander niet foutloos speelde, maakte ze zelf ook fouten en wist die van haar tegenstander niet af te straffen.
Het spannendst was de partij van Petra Radosavljevic. Ze had moeite met de juiste partijopbouw, maar op beslissende momenten wist ze wel van de fouten van haar tegenstander te profiteren. Door een grote fout in het middenspel ging Petra langs de rand van de afgrond. Toen de tegenstander heel eenvoudig zijn dam liet afpakken en daarna opnieuw een grote fout maakte, sloeg Petra’s nadeel om in groot voordeel en wist ze toch nog gemakkelijk te winnen.
Na twee nederlagen en twee overwinningen staat het Huissense meisjesteam in de middenmoot van de ranglijst. 

Het D-team staat keurig in de middenmoot en heeft misschien nog wel kans op een ereplaats. Hekkensluiter Culemborg C werd heel overtuigend twee keer verslagen: 6-2 en 8-0. Sil Spieard wist beide partijen snel en makkelijk te winnen. Joep van Geelen had het in de eerste partij moeilijk en gaf iets te snel op. In de tweede partij herstelde hij zich uitstekend en won. Ook Jasper van Meerten wist beide partijen te winnen, net als Nicole Muller. Zowel Jasper en Nicole lieten zien dat je met zetjes de tegenstander snel van zijn schijven afhelpt.