Kampioenschap van Gelderland vervolgd

door Theo Berends

Het verslag van de vijfde ronde hadden jullie van mij nog tegoed. Deze ronde werd op zaterdag 28 juni afgewerkt. Daarin stond het toptreffen tussen koploper Theo Berends en Gerrit Boom geprogrammeerd. Theo Berends werd kansloos van het bord geveegd door de huidige kampioen van Gelderland. Hierdoor nestelde Boom zich naast Berends aan de kop van het klassement, beiden met acht punten uit vijf partijen.

Zeer opvallend deze vijfde ronde was het feit dat alle tien partijen in een beslissing eindigden. Voor de Huissense delegatie was dit een zeer treurige ronde, want alleen Bas van Engelen wist zijn partij tegen Rob Evers winnend af te sluiten. Remco Vredenberg moest zijn meerdere erkennen in Maarten Linssen. Hetzelfde lot trof Dirk Joosten tegen René Vos. Ton Berends kon het niet bolwerken tegen de nestor van dit toernooi, Leo Steijntjes. Ten slotte ging ook Coen Donders tegen Niek Smeitink met nul punten huiswaarts.

Na de zomerstop werd de draad van dit kampioenschap zaterdag 13 september weer opgepakt met de zesde ronde. Van de koplopers morste Gerrit Boom een punt door remise te spelen tegen Maarten Linssen. Daarmee kwam Gerrit heel goed weg, want na een zeven om zeven afwikkeling heeft Maarten zo goed als zeker de winst gemist. Theo Berends sleepte wel beiden punten binnen tegen René Vos. In een zeer boeiend duel speelde de Arnhemmer te riskant. In het middenspel kon hij alle dreigingen niet meer pareren en moest een schijf verliezen. Theo speelde de partij rustig uit en kon na de uitglijder van de vorige ronde zijn vijfde overwinning laten bijschrijven.
Bas van Engelen speelde zoals wel vaker veel te snel. Hij liep in een simpele dam welke hij af kon nemen met schijfverlies. Uiteraard was deze partij niet meer te redden en kon Thijs Gerritsen de punten in ontvangst nemen. Die nestelt zich hierdoor in de top van het klassement. Dirk Joosten speelde aanvankelijk sterk tegen Sander Spaans. Maar in het middenspel was Dirk te passief in een aanvalsstelling. Mede daardoor kwam hij onnodig in de verdrukking waar hij later geen uitweg meer kon vinden.
Ton Berends en Johan Haijtink deelde na enige schermutselingen vreedzaam de punten. Remco Vredenberg versloeg na een boeiend duel Rob Everts en komt daarmee weer in de plusscore. Coen Donders deelde met Erik van de Weerdhof na de tijdnoodfase eveneens de punten en bivakkeert onderin het klassement. De partijen plus op- en aanmerkingen zijn terug te vinden op de site van de Gelderse dambond. www.geldersedambond.demon.nl

De volgende ronde staat geprogrammeerd voor zaterdag 4 oktober, uiteraard in ’t Koelhuis.