Voorbeschouwing seizoen 08-09

Voor het eest vier teams in de landelijke competitie
Damvereniging VBI mikt op de nationale titel

Het seizoen 2008-2009 moet voor Damverenging VBI een topseizoen worden. Het eerste team is sterker geworden, het tweede team doet weer een gooi naar promotie naar de hoofdklasse, het derde team kan bewijzen in de eerste klasse thuis te horen en, jawel, het vierde team mag laten zien dat landelijk spelen voor heel jonge spelers mogelijk is.

080906oefentoernooi2.jpg

Landelijke primeur
Voor het eerst in de geschiedenis van de landelijk teamcompetitie van de KNDB doet een vereniging mee met vier teams. Vorig seizoen was het derde team het team waarin jonge spelers konden laten zien op landelijk niveau mee te kunnen. Die rol vervult komend seizoen het vierde team. Het heel jonge team krijgt het niet makkelijk, maar een hoge eindklassering is niet het einddoel.

Twee teams in de eerste klasse
Het derde team wist vorig seizoen verrassend kampioen te worden in de tweede klasse. Daardoor komt het derde nu op hetzelfde niveau uit als het tweede team. Klassenbehoud is een lastige opgave, maar het is te doen.
Het tweede team wist vorig seizoen de nacompetitie te halen, maar promotie bleek er niet in te zitten. Het team is in staat deze prestatie te evenaren. De nacompetitie is het eerste doel en daarna kan voorzichtig gedacht worden aan promotie naar de hoofdklasse.

Medefavoriet voor het kampioenschap
Gezien de toegenomen sterkte moet Damvereniging VBI dit jaar nadrukkelijk mee kunnen doen aan de strijd om het Nederlands kampioenschap. Met de titel zou het jubileumjaar, in 2009 bestaat de Huissense vereniging 75 jaar, extra luister bijgezet worden. Naast de sterke Edese speler Peter Hoogteijling komt ook Pim Meurs, de topscorer van vorig seizoen, uit voor Damvereniging VBI.

Goede voorbereiding
Het eerste team van Damvereniging VBI kende een succesvolle voorbereiding. Nadat eind augustus de Nederlandse titel sneldammen voor teams werd gewonnen, wist het team begin september de vierkamp met Lunteren (12-4), Eibergen (16-0) en Doetinchem (14-2) glorieus te winnen.

080906oefentoernooi.jpg

Damvereniging VBI is klaar voor het seizoen 2008-2009!

Uit De Gelderlander

DV Huissen wil de landstitel en niets anders

door Anton Janssen. vrijdag 19 september 2008 | 03:30 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 19 september 2008 | 10:33 

HUISSEN – Damvereniging Huissen gaat voor het hoogst haalbare. De flink versterkte hoofdmacht gaat in het nieuwe seizoen in de ereklasse, dat morgen van start gaat, voor niets minder dan het landskampioenschap.

Elke andere klassering zal in de damstad als een teleurstelling worden ervaren.

DV Huissen heeft zich na Pim Meurs ook versterkt met Peter Hoogteijling. Ze nemen de plaatsen in van Theo Berends en Alex Mathijsen. Berends stopt als actief speler, Mathijsen gaat samen met zijn damjeugd in het vierde spelen in de landelijke tweede klasse. De in de damschool van Denk en Zet in Culemborg opgeleide Meurs is oud- jeugdwereldkampioen. Hij zocht een andere club toen de sponsor van Amsterdam stopte. Ook Hoogteijling uit Ede kwam van die club over.

Teamleider/speler Geert van Aalten heeft goede verwachtingen van de aanwinsten: "Wij hebben meer zekerheden ingebouwd en worden als team minder kwetsbaar. Pim Meurs is sterk: hij was vorig jaar topscorer in de Ereklasse en deed dit jaar mee aan het NK. Hoogteijling is bijzonder degelijk en kent zijn grenzen. Hij verliest vrijwel nooit."

Het team van DV Huissen telt nu vijf grootmeesters (Alexander Baljakin, Guntis Valneris, Gérard Jansen, Johan Krajenbrink en ikzelf) en vijf waardevolle krachten (Meurs, Joost Hendriksen, Hoogteijling, Jasper Lemmen en Fred de Koning). "De club wacht een jubileumjaar (DV Huissen bestaat in 2009 75 jaar) zodat we voor de landstitel moeten gaan. De laatste dateert al weer van 2004."

DV Huissen heeft dit seizoen de eerste successen al binnen. Guntis Valneris, die aan zijn zevende seizoen in ’t Koelhuis begint, werd vorige maand in Tallinn Europees Kampioen. De Letse speler, in het bezit van de Europese titel in 1992 en de wereldtitel in 1994, werd vorig jaar ook wereldkampioen in het blitzdammen.

Verder legde het Huissense kwartet Van Aalten, Baljakin, Jansen en Lemmen enkele weken geleden in Westerhaar beslag op de eerste plaats in het Open NK sneldammen voor clubteams. Baljakin werd daar algemeen topscorer.

DV Huissen begint de competitie morgen met de thuiswedstrijd tegen Dammers uit Oost. De eerste schijven worden om 12.00 verschoven.