Knotsgekke GDB-bekerfinale net niet verrassend genoeg

Het tweede team van Damvereniging VBI heeft de finale van de Jan van der Zwan cup tegen Hordijk & Hordijk toch nog spannend weten te houden. Vooraf leek het klasseverschil tussen de nationale toppers van Culemborg en de Huissense reserves zo groot dat het risico bestond van een walk-over. De spelers van DV VBI 2 hadden echter besloten hun huid zo duur mogelijk te verkopen en dit lukte tot ieders verbazing.

In de reguliere wedstrijd wisten de Huissenaren zelfs tot een 4-4 gelijkspel te komen. Het verrassendst was de winst van Emiel Leijser op GMI John van den Borst. Emiel speelde zijn favoriete spel, een aanval over de flank met controle over het centrum. Het koste Van den Borst veel tijd om tegenspel te bieden en dit werd hem juist fataal toen hij wat tempo wilde maken. Leijser brak met een ‘vingerzetje’ door hetgeen hem schijfwinst en uiteindelijk partijwinst opleverde. Arno Arends voelde vanaf het middenspel de druk van grootmeester Jeroen van den Akker. Aanvankelijk leek Arno zich nog prima te verdedigen. Uiteindelijk moest Arno toch capituleren, omdat de Culemborger net iets verder bleek te hebben gerekend. Jan van Loenen speelde sterk tegen Tjeerd Harmsma. De partij was redelijk gelijkwaardig, met een logische puntendeling tot gevolg. Ook Willem Hoek deed mee aan het verrassingsoffensief en speelde uitstekend tegen meervoudig nationaal jeugdkampioen Pieter Steijlen. Het klassieke standje wat overbleef was precies remise, weer een uitstekende prestatie voor Willem.

De gelijke eindstand in de reguliere wedstrijd leidde ertoe dat er gesneldamd moest worden. De Culemborgers lieten het krachtsverschil nu wel tot uitdrukking komen: 2-6. De beker werd vervolgens dan ook aan de terechte winnaar Hordijk & Hordijk Culemborg uitgereikt door organisator Erik van de Weerdhof en de naamgever van de beker Jan van der Zwan. Ook de Huissenaren vierden het feest mee en waren fier op hun tweede plaats.