Lisa Aleven damkampioen van Zuid-Gelderland

Dat Lisa Aleven een aanwinst is voor Damvereniging VBI uit Huissen en voor de damwereld was al bekend. Het begint erop te lijken dat ze in de voetsporen van haar zus Lotte gaat treden. Lisa liet in het kampioenschap van Gelderland- Zuid zien dat ze de vorm te pakken heeft.

080126lisakampioen.gif Weliswaar moest ze in de eerste en tweede ronde arbitrage aanvragen (en daarmee remise accepteren) onder druk van de klok, maar daarna verdeelde ze haar tijd veel beter en won drie partijen op rij. In de voorlaatste ronde accepteerde ze remise in een gewonnen stand. Daardoor werd de strijd nog onnodig spannend. In de laatste ronde maakte Lisa echter geen fout en won ze van een grote concurrent. Drie spelers eindigden bovenaan met 11 uit 7, maar omdat Lisa in de onderlinge partijen de meeste punten had gehaald, ging zij met de titel strijken. Dat was helemaal terecht, want zij had van alle deelnemers het beste spel laten zien. In de damwereld is het nog uitzonderlijk dat een meisje alle jongens voor blijft, maar voor Lisa is dat geen probleem.
Sil Spieard had een paar keer niet over geluk te klagen. Na een aarzelend begin speelde hij steeds beter en haalde hij uiteindelijk een vierde plaats met 9 uit 7 en slechts een verloren partij.
Gérard Straatman werd negende (8 uit 7) en heeft zich daarmee vrijwel zeker ook voor de Gelderse finale geplaatst. Sem Derksen, Rikke Ponger en Guido Janssen eindigde in de onderste regionen. Voor hen was het een leerzame middag.
Bij de welpen ging de eerste prijs naar Win Kit Hau uit Arnhem. Luka Wissink was de beste Huissense speler. Hij werd vierde met 10 uit 7. Verrassend goed was de vijfde plaats van de beginner Luke Mom. Daymian van Sommeren had een valse start. Na vier ronden had hij slechts twee punten, maar nadat hij de resterende partijen had gewonnen, eindigde hij op de negende plaats (van de 21).
Ook Tessa Aleven mocht met 8 uit 7 niet ontevreden zijn met haar elfde plaats. Todor Wissink werd veertiende (6 uit 7), maar er had voor hem meer ingezeten. Ook Stijn Bartraij en Michelle Kway haalden 6 uit 7, terwijl de beginners Jesse Spieard, Anne Teering en Nick Verburgt in de onderste regionen eindigden. Zij zullen in de toekomst zeker meer van zich laten horen.