Nu ook verslagen van het vierde team

U dacht dat het vierde team van Damvereniging VBI niet meer bestond? Ten onrechte blijkt nu: het vierde team – uitkomend in de eerste klasse GDB-zuid – is ‘alive and kicking’. Het ligt zelfs op kampioenskoers! Lees de verslagen van teamleider Ralf Veenings. Ralf heeft een eigen visie: geen verslagen per wedstrijd – hoe saai! – maar per periode; dat kan zelfs bijna een hele competitie omvatten…

Vierde team Damvereniging VBI begint competitie slecht
Donderdag 4 oktober jl. heeft het vierde team van Damvereniging VBI een nederlaag geleden tegen Univé CTD. In eigen huis werd volkomen verdiend met 6-10 verloren.
Het begon al niet goed en gedurende de wedstrijd liepen de Huissenaren constant achter de feiten aan. Geert Janssen en Bart Peters liepen in een openingszetje, waarbij Geert het geluk had dat zijn tegenstander ook voor Sinterklaas speelde, daardoor werd het snel remise.
Ondertussen was Jan Segeren al remise overeengekomen in een voor hem iets nadelige stand. Joop Janssen leek ook even in de problemen te komen na een foutzet in het middenspel, maar het bleek mee te vallen waardoor ook deze partij in remise eindigde.
De grootste tegenvaller was de nederlaag van Gerard Boogaars. Gerard had de gehele partij voordeel, had goed het oog op één combinatieve dreiging, maar lette vervolgens niet op waardoor zijn tegenstander aan de andere kant van het bord combineerde.
Jan Bouwmeister en Bart Leijser hadden beiden een stand met mogelijkheden maar door goed verdedigen van hun tegenstander werden deze partijen remise. Ralf Veenings had een partij met wisselende kansen. In het late middenspel leek Ralf nog voordeel te krijgen maar na een ruil in tijdnood was het vrijwel meteen remise.

Uitstekend herstel Damvereniging VBI 4
Het vierde team van Damvereniging VBI heeft zich uitstekend hersteld van de nederlaag in de eerste ronde. In en tegen Heteren werd met liefst 12-4 gewonnen. Heteren was enigszins verzwakt door ondermeer het ontbreken van sterspeler Jasper Lemmen, maar dit deed niets aan de overwinning af.
Theo Willemsen opende de score door met een simpele combinatie winnend toe te slaan. Ralf Veenings kwam na een spannende opening in een gevaarlijke stand terecht. Door de stand te vereenvoudigen werd snel tot remise besloten.
Vervolgens stroomden de punten binnen door overwinningen van achtereenvolgens Jan Segeren, Jan Bouwmeister, Remco Vredenberg en Bart Leijser. Remco boekte de mooiste overwinning door een aanvalsstand te omsingelen en schijfwinst af te dwingen. Op techniek maakte hij het vervolgens af.
Door deze ‘tussensprint’ was de overwinning al ruimschoots binnen maar er zat nog meer in. Coen Donders had een goede stand op het bord maar werd verrast door een bekende manoeuvre van zijn tegenstander, waarna er voor Coen niet meer in zat dan remise.
Gerard Boogaars tenslotte, leed opnieuw een zeer pijnlijke nederlaag. Gerard nam in een klassieke positie het initiatief over en kwam gewonnen te staan. In tijdnood zag Geert het niet meer en vergooide niet alleen de winst maar ook de remise.

Gelijkspel DVVBI 4
Het Vierde team van Damvereniging VBI heeft aan de lastige uitwedstrijd tegen de kampioen van vorig seizoen, D.J.Z. Slijk-Ewijk, een punt overgehouden. Na een spannende wedstrijd kon Bart Leijser de 6-8 voorsprong niet consolideren waarna de Huissenaren met 8-8 huiswaarts keerden.
Het begin was uitstekend. Theo Willemsen strafte een blunder van zijn tegenstander af met een niet al te moeilijke, maar wel verrassende combinatie. Lang konden de Huissenaren niet genieten van de voorsprong want Harry Hendriksen verloor, nadat hij zich aanvankelijk nog vrij knap uit een lastige stand had weten te redden.
Bart Peters en Ralf Veenings voegde met twee remises vervolgens twee punten toe, maar elke andere uitslag was denkbaar geweest. Beiden blunderden in een goede stand maar kregen kans op herstel.
Jan Bouwmeister zette Huissen weer op voorsprong door met een lichte doorbraakcombinatie winnend toe te slaan. Gerard Boogaars speelde wederom een goede partij maar bereikte weinig. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden speelde Gerard deze keer niet voor Sinterklaas maar hield een dikverdiend punt over.
Bart Leijser tenslotte, moest in het begin van de partij al rare capriolen uithalen om niet onder de voet gelopen te worden. Dit lukte vrij redelijk maar hij bleef onder druk staan. Die druk werd zo groot dat Bart zich in een zeer lastig eindspel manoeuvreerde wat uiteindelijk kansloos verloor.

Damvereniging VBI 4 boekt overwinning
Het vierde team van Damvereniging VBI heeft tegen DCN uit Nijmegen een overwinning geboekt. Thuis werd, middels twee overwinningen en zes remises, op degelijke wijze met 10-6 gewonnen.
Coen Donders speelde zijn tegenstander helemaal weg zodat deze in een volle stand al niet meer aan schijfverlies kon ontkomen. Coen won hierna afgetekend. Bas van Engelen was de andere Huissenaar die won, al ging dit absoluut niet vloeiend. Hij stond een dam achter in het eindspel maar zijn tegenstander blunderde door in een 2 om 4 te lopen. Bas wikkelde hierna bekwaam af naar winst.
De overige partijen eindigden allen in remise, waar Theo Willemsen nog het dichtst bij de winst is geweest. Theo had niet echt een geweldige stand op het bord maar door fouten van zijn tegenstander kreeg hij toch een voordelig eindspel op het bord, wat uiteindelijk toch niet winnend bleek te zijn.

Gelijkspel DVVBI 4
Het Vierde team van Damvereniging VBI heeft in en tegen Lent met 8-8 gelijkgespeeld. In een wedstrijd waarin veel beslissingen vielen, kon Gerard Boogaars bij een 7-7 stand de overwinning veiligstellen maar hij overzag de finesse.
Voordat iedereen goed en wel zat, stond het al 2-2. Bart Peters maakte een ongelooflijke blunder en verloor na een paar zetten al een schijf. Hij speelde nog wel even door maar werd kansloos naar een nederlaag gespeeld. Remco Vredenberg had de Huissenaren op dat moment, middels een standaardcombinatie, al op voorsprong gezet.
Bart Leijser speelde een goede partij en rondde het ook bekwaam af. Ralf Veenings bereikte in zijn partij wel wat voordeel maar de verdediging van zijn tegenstander stond goed. Al vrij snel werd remise overeengekomen.
Theo Willemsen en Jan Bouwmeister boekten beiden een goede overwinning, al had Theo daar wel de nodige hulp van zijn tegenstander voor nodig. Die blunderde namelijk opzichtig (in een lichtvoordelige stand voor Theo).
Bas van Engelen speelde een spannende partij met veel combinatieve dreigingen. Op een gegeven moment liep de stand vast en moest Bas aan de noodrem trekken, die werkte echter niet goed genoeg.
Gerard Boogaars tenslotte, had de winst voor het oprapen. Na een partij waar Gerard voortdurend aan de leiding ging, kon hij met een fraaie finesse de partij beslissen. Gerard zag dit over het hoofd en dacht op een andere manier te winnen. Nu had zijn tegenstander een finesse die meteen remise was.

Nipte winst Damvereniging VBI 4
Het vierde team van DVVBI heeft tegen DCG uit Groesbeek een nipte overwinning behaald. In het Koelhuis werd met 9-7 gewonnen. Na een spannende wedstrijd zorgde Jan Segeren, door een knappe remise tegen de sterke Th. Schoofs, voor de nodige opluchting.
Het zag er in het begin niet naar uit dat er gewonnen zou worden. Joop Janssen had een lastige stand op het bord en zag vervolgens een combinatie over het hoofd waarna hij direct opgaf. Harry Hendriksen speelde een uitstekende partij en had een goede stand op het bord. Harry liet dit voordeel echter verwateren, waarna hij uiteindelijk nog verloor door een blunder te maken.
Bas van Engelen had het in zijn partij ook zeker niet eenvoudig maar zijn fantastische combinatiegevoel bracht de Huissenaren weer terug in de wedstrijd.
Remco Vredenberg en clubtopscorer Theo Willemsen brachten de Huissenaren op een uiteindelijk beslissende voorsprong al hadden beiden over geluk niet te klagen.
Jan Segeren stond de gehele partij onder druk en het was maar de vraag of hij het remise zou kunnen houden. Jan liet echter zien dat hij ontzettend handig is in dit soort standen en haalde overtuigend de remise binnen.
Bart Leijser en Gerard Boogaars haalden de laatste twee punten binnen en deden dat, op een schoonheidsfoutje van Gerard na, overtuigend.

Vierde team Damvereniging VBI dicht bij titel
Het Vierde team van Damvereniging VBI heeft de thuiswedstrijd tegen Zwart-Wit ’86 uit Malden met 11-5 gewonnen. Na een snelle 4-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht. De spelers van Zwart-Wit lieten zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden en vochten zich middels twee overwinningen uitstekend terug. Een eindsprint van drie overwinningen en een remise bracht uiteindelijk toch nog een overtuigende zege op het bord.
Door deze overwinning en de resultaten van andere verenigingen, kunnen de Huissenaren op vrijdag 22 februari het kampioenschap in de 1e klasse District Zuid in de wacht slepen. In en tegen de grote concurrent Wamel volstaat een gelijkspel.

De partijen
Theo Willemsen en Jan Segeren brachten VBI al snel op een 4-0 voorsprong. Beide opponenten gingen in de opening al opzichtig in de fout waarna materiaalverlies ook direct partijverlies tot gevolg had. Remco Vredenberg speelde een goede partij maar blunderde, en moest de punten aan zijn tegenstander laten. Jan Bouwmeister, normaal gesproken altijd goed voor een punt, speelde een lastige partij die hij toch wel verrassend snel verloor.
Vervolgens trokken Harry Hendriksen, Bart Leijser en Bas van Engelen middels drie uitstekende winstpartijen de overwinning over de streep. Gerard Boogaars had de zege nog extra glans kunnen geven maar de in tijdnood genomen afwikkeling bleek, ondanks schijfwinst, geen winst meer te bevatten.