Persbericht KNDB tiende ronde Ereklasse

Tweede punt voor Amsterdam 80

RHEDEN – Amsterdam 80 pakte in de tiende ronde van de KNDB clubcompetitie bij Dammers uit Oost het tweede punt. Te weinig om rechtstreekse degradatie nog te kunnen ontlopen maar genoeg om met opgeheven hoofd de ereklasse te verlaten. Want dat de voormalige topploeg in de laatste ronde tegen koploper Van Stigt Thans tot een stunt in staat is, daar gelooft zelfs big boss Pieter Hildering niet in. Zoals bekend is DVSB op eigen verzoek al bestempeld tot de andere degradant. DUO en PWG ‘s-Gravenpolder zijn veroordeeld tot het spelen van een degradatieduel tegen de nummers twee van beide hoofdklassen.

In Doetinchem leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor DUO dat dankzij Niek Smeitink en Bert Woolschot flitsend uit de startblokken schoot. Peter van Heun verraste weliswaar de mistastende Nina Hoekman maar Wieger Wesselink vergrootte de marge weer tot vier punten, waarna Wouter Ludwig de tienvoudige Russische oud-wereldkampioen Alexeï Tsjizjov knap op remise hield. Het laatste woord was echter toch nog aan de Amsterdammers. Eerst ontdeed Slawa Tsjegoljev zich na een lastig eindspel van Jochem Zweerink waarna Gerrit Tigchelaar ten koste van de prutsende captain Henk Grotenhuis ten Harkel de eindstand op 10-10 bepaalde.

Bovenin maakte de top-3 geen fouten en stuurt regelrecht op een barrage aan. Titelverdediger Van Stigt Thans had ook zonder wereldkampioen Alexander Schwarzman geen moeite met DVSB: 13-7. Anton van Berkel veegde al snel Pavel Iljin van het bord en Anatoli Gantwarg deed min of meer hetzelfde tegen Andrew Tjon A Ong. In de slotfase haalde Michiel Kloosterziel met een eindspelfinesse de buit binnen tegen Waldo Aliar en zette Jeroen van den Akker zijn voordeel tegen Johan Wiering in winst om. Frits Luteyn dacht er in het gevorderde middenspel tegen Evgueni Vatoetin te gemakkelijk over en moest dat uiteindelijk bezuren.

Damcombinatie VBI maakte gehakt van PWG ‘s-Gravenpolder: 17-3. Toch duurde het tot aan de tijdcontrole voordat de Huissense hoogvlieger het overwicht in klinkende munt kon omzetten. Toen vielen ook binnen een kwartier vijf rijpe appels van de boom: Geert van Aalten, Peter Hoogteijling, Pim Meurs, Alexander Baljakin en Johan Krajenbrink tekenden voor 10-0. High potential Meurs presteerde het om zijn laatste zeven zetten binnen nog hem nog resterende negentien seconden schadevrij af te raffelen. Daarna moesten alleen Jasper Lemmen, Fred de Koning en Joost Hendriksen een punt afgeven. Guntis Valneris knoopte in een ingewikkelde partij de Zeeuwse kopman Arie van de Weteringh op waardoor het Rekenwonder uit Riga mag pronken met de fabelachtige score van 19 uit 10. Gérard Jansen ontdeed zich als laatste na 7,5 uur spelen van de taaie Henk Gunter.

Witte van Moort nam CEMA/De Vaste Zet zeer serieus en liet alle drie de buitenlandse grootmeesters opdraven. Toch was de wedstrijd spannender dan de Tukkers lief was. Mark Podolski strafte een blunder van Erwin Heunen af maar Marino Barkel had niets in te brengen tegen Paul Nitsch. Na overwinningen van Jan Peter Patist, Alexander Getmanski en Edwin Twiest leek de strijd bij een 10-4 tussenstand gestreden. Macodou N’Diaye onderstreepte zijn blakende vorm dit keer met winst op Peter Hoopman en Olga Kamyshleeva stond gewonnen tegen Boudewijn Derkx. De invalster vergat echter haar klok en kwam nu een zet tekort voor de winst. Patrick Casaril hield Auke Scholma op remise waardoor de eindstand wat geflatteerd op 13-7 kwam.

De noordelijke derby tussen Hijken DTC en Damcombinatie Fryslân eindigde eveneens in 13-7. De jonkies Maikel Palmans, Wouter Sipma en Roel Boomstra gaven het goede voorbeeld terwijl Michiel Kroesbergen bekwaam oud-wereldkampioen Harm Wiersma afstopte. Die klap kwamen de Friezen niet meer te boven al wist Gerlof Kolk na een wildwestpartij voor de tweede keer in zijn carrière de grillige topspeler Hans Jansen naar de slachtbank te leiden.

Voor Bart Smit Volendam en Orfam Telecom Twente stond er niets meer op het spel. Beide teams traden verzwakt aan. ‘Twente’s Tweede’ won nipt in het palingdorp, dat door de prolongatie van het net verworven ereklasserschap volgens teamleider Paul Sier op een ‘een ongelofelijk seizoen’ kan terugkijken. De bezoekers waren veel dank verschuldigd aan Marloes Sanders die – opgetrommeld uit het derde tiental – Piet Karregat een punt ontfutselde. Vadim Virny en Sijmen Hansen speelden tegen elkaar met de verkeerde kleur maar de Duitse grootmeester won er niet minder afgetekend door.

Uitslagen tiende ronde:
Van Stigt Thans – DVSB 13-7
Hijken DTC – Damcombinatie Fryslân 13-7
CEMA/De Vaste Zet -Witte van Moort 7-13
Bart Smit Volendam – Orfam Telecom Twente 9-11
Damvereniging VBI – PWG ‘s-Gravenpolder 17-3
Dammers uit Oost – Amsterdam 80 10-10

Stand na tiende ronde: 1. Van Stigt Thans 17 (132), 2. VBI 17 (124), 3. Witte van Moort 17 (121), 4. Orfam 15, 5. Hijken 13 6. Fryslân 10, 7. Bart Smit 8, 8. CEMA 8, 9. DVSB 6, 10. PWG 4, 11. DUO 3, 12. Amsterdam 80 2.