Teleurstellend optreden van Damvereniging VBI KNDB-beker

door Joop Hendriksen

Aan de twee goede prestaties in de eerste en tweede ronde van de wedstrijden om de nationale dambeker kon damvereniging VBI tijdens de finaledag geen gevolg geven.

In de kwartfinale was Van Stigt Thans de tegenstander. Na remises van Geert van Aalten en Fred de Koning haalde Alexander Baljakin de eerste winst binnen. Jos Stokkel redde het niet en dus werd de eindstand bepaald op 4-4. Een razendsnelle beslissingswedstrijd (3 minuten plus 2 seconden per zet voor elke speler) bracht de Huissenaren naar de volgende ronde.

De tegenstander in de halve finale was Witte van Moort. Na vier remises in de eerste wedstrijd moest opnieuw het sneldammen de beslissing brengen. Hierin was Damvereniging VBI minder gelukkig en Witte van Moort ging door naar de finale tegen Hijken DTC.

Er resteerde nog de wedstrijd om de derde en vierde plaats. Tegenstander Damlust Gouda bleek te sterk. Geert van Aalten startte met verlies. Alexander Baljakin moest in remise berusten en toen Fred de Koning zijn partij verloor was de laatste remise van Jos Stokkel alleen nog maar van belang voor de statistieken. Met een 2-6 verlies belandde de Huissense ploeg uiteindelijk op de vierde plaats. Hijken DTC werd de uiteindelijke winnaar van de KNDB-beker 2017.

Het enige winstpuntje op deze dag was het feit dat Damvereniging VBI door haar deelname aan de finaleronde ook volgend jaar zich rechtstreeks voor de Nationale bekerwedstrijden heeft geplaatst.