VBI 2 blijft medekoploper

door Theo Berends

Afgelopen zaterdag hebben de reserves van damvereniging VBI ook de zesde wedstrijd op rij winnend afgesloten. Zij blijven door dit resultaat in het spoor van de Dammers Uit Oost, die hun wedstrijd tegen Lent met dezelfde cijfers wisten te winnen.

Er is een Status Quo ontstaan in deze hoofdklasse. Beide kampioenskandidaten wonnen tot nu toe al hun wedstrijden. DUO ligt een neuslengte voor, omdat zij een voorsprong hebben van vijf bordpunten. De achtervolgers liggen op minimaal vijf wedstrijdpunten achterstand. Het is dus zeer aannemelijk dat de onderlinge confrontatie beslissend zal worden voor het kampioenschap. Voor de verliezer van deze wedstrijd, ligt er dan nog een kans via promotie/degradatie wedstrijd tegen de negen of tien uit de ereklasse. Dus aan spanning geen gebrek.

De wedstrijd tegen de dammers van RDC Rijnsburg was een klus die geklaard diende te worden. Met spelers als Cor van Dusseldorp, Richard Meijer en Richard Kromhout  was dit zeker geen gemakkelijke tegenstander. De Huissenaren speelde een prima wedstrijd. Wijzer geworden van de moeizaam gewonnen wedstrijd in de vorige ronde, pakte ze de Rijnburgers direct stevig aan.

Joost Hendriksen opende al vroeg de score. Hij trof in Daniël Boom een gewillige tegenstander. Na een klassieke opening blunderde Daniël met 16.50-44? Na de damcombinatie ploeterde de Rijnburger nog wel door. Maar na twee uur dammen gaf hij dan toch maar op.

Op het vierde bord trad Fleur Kruijsmulder aan tegen hun sterkste troef Cor van Dusseldorp. Met een rating verschil van 332 in het voordeel van Cor van Dusseldorp stond Fleur voor een moeilijke opgave. In een klassieke opening moet je soms gas terugnemen. Met 15…12-17 16…08-12 voerde Fleur de druk op, waar misschien 15… 24-29 16…23-28 toch wat logischer was geweest. In een moeilijke stand voor Fleur koos zij voor 24…03-09? De witspeler strafte dat genadeloos af met 25.33-28. De damdreiging die ontstond, was niet meer te repareren.

In een klassieke stelling koos Willem Hoek tegen Richard Kromhout voor een Ghestem-doorstoot met 29.28-22 terwijl gewoon 29.49-43 meer voor de hand lag. Met 34.33-29×29 ging Willem wel opzichtig in de fout. Met een standaardfinesse besliste Richard de partij. Maar geen nood, hun sterkste troeven hebben hun punten gescoord, terwijl wij onze toppers nog volop knokte om deze achterstand om te buigen.

Dirk Joosten bracht VBI 2 weer op gelijke hoogte door te winnen van Casper Vroegop. Vanuit een Roozenburg-opening vluchtte Casper, met wit spelend, al vroeg naar veld 16. Toen hij met 16.32-27 en 33-28 de strijd probeerde te vermijden, zag het er al goed uit voor Dirk. Na 21.38-33 forceerde de Huissenaar schijfwinst en niet veel later gaf de Rijnburger de strijd op.

Op het eerste bord trad Emiel Leijser in het strijdperk tegen Thomas Wielaard. Emiel die in de vorige wedstrijd een “tikkie” had gekregen, speelde vandaag weer geheel in zijn eigen kracht. In het vroege middenspel nam Emiel een ruil, waarmee hij een schijf op veld 15 plaatste. Tactisch sterk gespeeld. Emiel hield vervolgens de volledige controle wat goed was voor remise.

Toen was het de beurt aan Jan van Loenen. Jan verkeert al lange tijd in bloedvorm. Het kan haast niet anders, of Jan is aan zijn beste seizoen ooit bezig. Zijn tegenstander Rinus Kromhout is op papier de mindere, maar we weten dat dat lang niet alles zegt. Probeer daar eerst maar eens van te winnen. Maar met de rust die de Huissenaar in zijn spel heeft, hebben wij daar alle vertrouwen in. Ieder voordeeltje bouwt hij met de nodige precisie uit tot een winnende stelling. En in deze wedstrijd was dat niet anders. Vanuit een rustige opening verkreeg Jan een halve hekstelling op het bord. Nadat Kromhout diverse malen met 34-30 de aanval opende, werd de halve hek alleen maar sterker. En op de andere vleugel had Jan ook de controle. Op zet 44 restte de witspeler niets anders dan een schijf te offeren en niet veel later staakte hij de strijd.

Met deze overwinning hadden we de opgelopen achterstand omgebogen naar een voorsprong van 7-5. Op de overige borden stond er niemand minder, dus alles wees erop dat we ook deze wedstrijd konden gaan winnen.

Geert van Aalten voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. Oké, een klasse lager dan bij het eerste team, maar het niveau in de hoofdklasse is toch zeer behoorlijk. En natuurlijk proberen Geerts tegenstanders alles om het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Zaterdag was Richard Meijer, met zwart spelend, zijn tegenstander die na een rustige opening, een voorpost plaatste op veld 27. Daar zal later in de partij wel spijt van gehad hebben. Geert speelde daar mooi omheen, en isoleerde deze voorpost. In een acht om acht stand resteerde Meijer niets anders dan opgeven. Mooi om te zien dat Geert het plezier in het spelen van teamwedstrijden weer heeft teruggevonden.

Remco Vredenberg speelde tegen Arie Schoneveld een mooie en sterke flankpartij. Alleen jammer van 9.47-42 waarvan hij later de nodige last ondervond. Nadat het flankspel werd verbroken met 21..13-19 ontstond er gelijkwaardig middenspel, wat later uitmondde in een klassiek standje. Behoedzaam schoof Remco zijn partij naar remise.

Aan Marcel Janssen viel de eer te beurt om het elfde punt op het scorebord te laten noteren. Hij probeerde zijn goede reeks, na twee overwinningen, voort te zetten. Het had er alle schijn van, dat dit ook zou gaan gebeuren tegen Gera Hol. Na een klassiek begin koos de Rijnburgse voor een omsingeling met 17.33-29. Marcel koos een paar zetten later voor 19…17-22. Misschien was 19…06-11 wel beter, om daarna de Springer-doorstoot te plaatsen. Na het nodige breekwerk bereikte Gera een klassieke stelling, die de winst voor Marcel had kunnen opleveren. Zoals Marcel terecht zelf opmerkt, was dat de winst mogelijk geweest na 45…02-08! i.p.v. het gespeelde 45…17-22? Nu moest Marcel genoegen nemen met een teleurstellende remise.

Als laatste was ikzelf nog bezig tegen Eric Hogewoning. Ook hier een rustig begin van de partij. Ik kreeg het initiatief in handen wat leidde tot een aanval over de korte vleugel. Het zag er zeer kansrijk uit. Eric diende alert te blijven en dat deed hij dan ook. In de partij speelde ik 44.27-21×21. Volgens KingsRow biedt 44.38-33 betere bord kansen. Nu knokte Eric Hogewoning knap naar een puntje. Over de uitslag was ik toch wel teleurgesteld. Maar over opzet van mijn partij stemt mij wel enigszins tevreden.

Hoe dan ook met een 12-8 overwinning kunnen we best tevreden zijn, al was een hogere uitslag zeker mogelijk geweest. De competitie wordt vervolgd op zaterdag 10 december met een thuiswedstrijd tegen de dammers van Heijmans Excelsior. Bij deze damvereniging speelt onder andere oud-speler van Huissen Pieter Wijn.